Kosovo ukinulo porez na građevinske blokove uvezene iz Srbije

Rozeta Hajdari
Izvor: Ekonomia Online

Ministarka trgovine Rozeta Hajdari ukinula je porez na građevinske blokove uvezene iz Srbije, uz obrazloženje da je istekla antidamping mera uvedena pre pet godina.

Odluka o uklanjanju antidamping mere zaštite od 0,02 evra za standardne blokove 19k19k25, doneta je još 7. jula.

Ministarsrtvo na upit medija nije pružilo nikakvo objašnjenje za donošenje odluke, piše Reporteri.

Međutim, Carina Kosova je objasnila da je antidamping mera za zaštitu lokalnih proizvođača blokova koja je doneta doneta 7. jula 2016. godine nije bila oročena na pet godina, ali da je to bilo zakonski propisano.

"Ova odluka doneta 07.07.2016. nije precizirala rok od 5 godina kako je predviđeno Zakonom. Nedavno je Odeljenje za trgovinu, na osnovu pravnog tumačenja Pravnog odeljenja pri Ministarstvu industrije, preduzetništva i trgovine, posebno člana 46, stav 2. i člana 47. stav 5., 6. i 7. Zakona o antidamping merama i kompenzacionim merama, a nakon konsultacija sa Komisijom za procenu posebnih dažbina na uvoz, zaključilo da Odluku o antidamping zaštitnoj meri za standard blokove 19k19k25, koji se uvoze iz Srbije, treba ukinuti", kaže se u odgovoru Carine.

Prema članu 46, stav 2 Zakona o antidamping merama, "svaka antidamping ili kompenzaciona obaveza oročena je na najviše pet godina".

Uzimajući to u obzir, ministarka Hajdari je ukinula Odluku iz jula 2016. godine, jer je 7. jula 2021. godine, prema zakonskim rokovima, prošlo pet godina od primene ove mere.