Kosovska vlada insistira da se Lajčakov nacrt ZSO pošalje Venecijanskoj komisiji, analitičari imaju podeljeni stav

Vlada Kosova
Izvor: Kosovo Online

Zvaničnici u kosovskoj vladi insistiraju da se nacrt ZSO koji je predložila Evropska unija pošalje Venecijanskoj komisiji na ocenu, dok su mišljenja analitičara podeljena i dok jedni smatraju da je stav vlade ispravan, drugi ukazuju da EU nema obavezu da to učini, prenosi RTV 21.

Zamenik ministra pravde Vigan Ćoroli kaže da bi EU i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak trebalo da "legalizuju" nacrt statuta ZSO, jer kako ističe, taj dokument ima sadržaj, ali ne i formu za slanje Ustavnom sudu.

"Institucije EU, u ovom slučaju Lajčak ili Borelj, i mehanizmi koji ih prate, treba da pošalju nacrt Venecijanskoj komisiji. Venecijanska komisija je telo koje se bavi pitanjima vladavine prava i demokratija koja su nastala kasnije. Institucije EU mogu da šalju i traže savetodavno mišljenje, koje nije obavezujuće. U tom slučaju, mišljenje Komisije i Ustavnog suda figurativno postaju dve odluke“, rekao je on.

Politički analitičar Dorajet Imeri kaže da bi, kako bi se izašlo iz trenutnog ćorsokaka u dijalogu i pokušalo da se nađe rešenje za temu ZSO, bilo dobro da EU pošalje Venecijanskj komisiji nacrt.

"Bilo bi dobro dati 'kritičniju' dimenziju sadržaju ovog dokumenta. Naravno, da nastavi da ispunjava međunarodne obaveze koje Kosovo ima. Pre svega, slanjem nacrta Ustavnom sudu, što bi značilo ispunjenje obaveza koje Kosovo ima u ovoj fazi“, naglašava on.

Međutim, ekspert za evropske integracije Dritero Arifi ukazuje da EU nema obavezu da pošalje nacrt statuta ZSO Venecijanskoj komisiji.

"Evropska unija nema obavezu da bilo šta šalje bilo gde. Na kraju krajeva, to je naša međunarodna obaveza koju moramo da sprovedemo. Kako ćemo da sprovedemo, na Kosovu je, ali EU nema obavezu da to nigde šalje. To je više izborni narativ nego racionalni“, rekao je Arifi.