Kosovska vlada jasno stavila do znanja da ne prihvata nacrt statuta ZSO koji je Lajčak doneo

Bilbordi ZSO
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti pohvalio je brigu prema "slovu Ustava i zakonima Kosova" koju su pokazali sastavljači nacrta ZSO koji su mu u oktobru prošle godine dostavili pet evropskih diplomata. Međutim, godinu dana kasnije, kada se od Vlade Kosova traži da nacrt statuta pošalje Ustavnom sudu, Kurti i njegovi saradnici razmatraju nacrt za koji tvrde da je bez autora i potpisa, i odbijaju da ispune zahtev uz obrazloženje da to nije njihov dokument, prenosi Gazeta ekspres.

Nakon što je Kosovo izgubilo priliku da postane članica Saveta Evrope zbog odbijanja da uputi „Lajčakov nacrt” Ustavnom sudu na zahtev nekoliko partnerskih država Kosova, čelnici izvršne vlasti i parlamenta postali su još glasniji u odbrani stava da Ustavnom sudu ne šalju „novinske članke i nacrte bez autora”.

Vlada Kosova je pismom koje je uputila Parlamentarnoj skupštini ove organizacije pokušala da ubedi zemlje članice Saveta Evrope da sastavi nacrt koji će potom uputiti Ustavnom sudu, međutim, njihov korak nije naišao na odobrenje pomenutih zemalja.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je u četvrtak da nacrt Evropljana nije ni dokument, ni nacrt.

„Kosovo je ispunilo sve uslove koje je Savet Evrope tražio, a Parlamentarna skupština je rekla da Kosovo zaslužuje da bude punopravan član jer ispunjava sve kriterijume. Zatim ima pet drugih koji su odstupili od zahteva Evropske komisije i koje je sama Parlamentarna skupština odbila, kao što je zahtev da se pošalje nacrt, nacrt koji zapravo nije ni nacrt ni dokument i nema potpis ili vlasništvo. Ne šaljemo Ustavnom sudu novinske članke ili mišljenjam ili nacrte koji nemaju ni autorstvo ni vlasništvo”, rekao je Bisljimi.

U međuvremenu, kosovski premijer Aljbin Kurti je nešto ranije rekao da predlagači ovog nacrta mogu da ga pošalju na „međunarodnu instancu” pošto je reč o „međunarodnom nacrtu”, a ne o lokalnom.

„U situaciji kada insistiraju na nacrtu Lajčaka i drugih emisara o ZSO, pošaljite ga na međunarodnu instancu. To mogu biti eminentni pravnici Saveta Evrope, može biti Venecijanska komisija, ali ne u Ustavnom sudu Kosova“, rekao je Kurti u intervjuu za A2CNN.

Kurti je ponovio da je nacrt „nepapirni, radni dokument koji nema logo, pečat, potpis”.

"Ne možemo da pošaljemo 'non-pejper', koji su nam ambasade u prošlosti često davale za razna pitanja, Ustavnom sudu”, rekao je Kurti.

Istu preporuku za posrednike imala je i šefica diplomatije Donika Gervala.

„Pošto im se sviđa ovaj nacrt, neka ga proslede Venecijanskoj komisiji i dobiju njenu presudu. Međutim, to nije pitanje koje može da prosledi Vlada Kosova. To je nacrt koji ne pripada Vladi Kosova”, rekla je Gervala.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca rekao je da nije fer da Kosovo bude lišeno prava da sačini nacrt.

„Ovo je kao neka pljačka, ja bih to nazvao, državne nadležnosti Republike Kosovo. Kosovo mora da sačuva tu nadležnost po svaku cenu. Sada možemo da sednemo sa EU i da možda pregovaramo o roku do kada to može da se uradi, ali ne da Kosovo jednostrano oduzima nadležnost koju ima država Kosovo, u ovom slučaju Vlada Kosova da sačini nacrt“, rekao je Konjufca.