Kosovska vlada neće realizovati ZSO ni u kakvoj formi, pa ni po odluci Ustavnog suda

Severna Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

Sve je manje izgleda da će se Kosovska vlada sa premijerom Aljbinom Kurtijem odlučiti da realizuje Zajednicu srpskih opština u bilo kakvoj formi, ocenjuju poznavaoci prilika u Prištini za Kosovo onlajn.

Politički analitičar Bljerim Burjani kaže da aktuelna vlast neće prihvatiti da formira Zajednicu srpskih opština ni u kojoj formi, jer je smatra štetnom za teritorijalni integritet i institucije Kosova.

“Kurti neće pristati da govori o državnoj teritoriji Kosova. Kosovo je unitarna država i ova državna organizacija se mora sačuvati i ne može se menjati ustavna struktura države”, rekao je Burjani u izjavi za Kosovo onlajn.  

Prema mišljenju Burjanija, premijer Kurti neće prihvatiti osnovanje Zajednice srpskih opština ni u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova. Da podsetimo, po toj odluci, ZSO može da bude formirana bez izvršnih ovlašćenja.

“Ne mislim da će ova Vlada biti posvećena ovoj temi, možda ako Srbija pristane da razgovara o tri albanske opštine u Srbiji. Onda se može razgovarati o Zajednici srpskih opština”, ističe Burjani. 

Politička analitičarka Sćipe Pantina ukazuje da je Zajednica opština sa srpskom većinom jedno od spornih pitanja koje izaziva neslaganje Kosova i Srbije. Osim što bi ugrozila državni entitet Kosova, Pantina procenjuje da bi ZSO usporila integracione procese srpske zajednice koja živi na Kosovu. 

“Štaviše, uzdrmava i temelje države Kosovo koje je multietničko. Bilo kakva organizacija zasnovana na etničkoj pripadnosti ne bi pomogla integraciji i prosperitetu Kosova kao takvog, kao ni etničkih grupa”, objašnjava Pantina.

Ona predlaže da Vlada uloži više napora na poboljšanju mehanizama za integraciju srpske zajednice na Kosovu

“Institucije Kosova treba da se postaraju da se Srbi, kao i ostali građani Kosova, osećaju slobodnim da žive na Kosovu, i da im garantuju dobrobit, što znači da mladi ljudi imaju dobro obrazovanje koje im pomaže da se lakše zaposle, da im obezbedi zdravstveni sistem koji je funkcionalan i dostupan svima”, navodi Pantina. 

Na kraju, Pantina ističe značaj nastavka pregovora Beograda i Prištine, dok se ne postigne konačan dogovor, koji će obema zemljama pomoći da idu napred, a ne da budu taoci istorije.