Analitičari: Problem sa ZSO neće blokirati rad kosovskih institucija

Vlada Kosova
Izvor: Reporteri

Ukoliko se dogodi ono što je najavila Srpska lista, da će napustiti kosovske institucije na svim nivoima, ukoliko ne bude pokrenut proces osnivanja Zajednice srpskih opština, to neće previše uticati na funkcionisanje tih institucija, ocenjuju analitičari, prenosi Koha.

Istaživač u Demokratskom instiitutu Kosova Agnjesa Hadžiu podsetila je da poslanici Srpske liste bojkotuju zakonodavnu vlast još od uspostavljanja reciprociteta za registarske tablice,

Međutim, kako Hadžiu dodaje, to ne bi trebalo da uozbiljnijoj meri utiče na rad kosovske skupštine.

"Jedina tačka na koju njihovo odsustvo u Skupštini može da utiče je kada su u pitanju zakoni od vitalnog interesa koji zahtevaju dvotrećinsku većinu. Trenutno su u proceduri dva takva, jedan o zvaničnim praznicima i drugi o visokom obrazovanje i koji je nacrt zakona koji je imao probleme u kontinuitetu i koji je prenošen iz jednog zakonodavnog tela u drugo, jer je nedostajao konsenzus sa Srpskom listom za dobijanje većine glasova srpske zajednice ", rekla je Hadžiu.

Istraživač u Kosovskom institutu za lokalnu upravu Sadri Rmoku, kaže da, ukoliko bude Formirana Zajednica srpskih opština, treba voditi računa njenom statutu.

"Mislim da bi ove godine trebalo da počne osnivanja ZSO, ali ne treba žuriti sa datumom. Dakle, imamo odluku Ustavnog suda i ne usuđujemo se da idemo van toga", rekao je Rmoku.

Ministar u Vladi Kosova Goran Rakić prošle nedelje je upozorio da će napustiti institucije na svim nivoima, u slučaju da do kraja ove godine ne bude uspostavljeno Udruženje sa srpskom većinom.