Kosovska Vlada prati tok iskopavanja u Kiževaku kod Raške

Iskopavanja Kiževak- Raška
Izvor: Kosovo Online

Vlada Kosova saopštila je da pomno prate nastavak iskopavanja navodne masovne grobnice u Kiževaku kod Raške.

"Iskopavanja će se nastaviti narednih sedmica, sve do potpune procene cele označene lokacije masovne grobnice i ekshumacije svih posmrtnih ostataka žrtava rata koji su možda na ovom mestu", navodi se u saopštenju.

Deo iskopavanja vrše forenzički eksperti kosovske delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica, zajedno sa stručnjacima iz Međunarodne komisije za nestala lica i institucija Srbije.

Do subote, lokaciju masovne grobnice u Kiževaku posetila je i starija delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Ženeve u pratnji predstavnika dve delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica.

 Forenzički stručnjaci Kosova i dalje će biti na lokaciji masovne grobnice do kraja ovog procesa, posebno nakon potvrde DNK analizom da posmrtni ostaci ekshumirani krajem prošle godine pripadaju žrtvama masakra u Rezalima.

 “Vlada Kosova ostaje posvećena nastavku svog rada dajući prioritet rasvetljavanju sudbine nestalih, boljem pravnom i institucionalnom tretmanu njihovih porodica i uspostavljanju pravde”, navodi se u saopštenju.