Kosovski privrednici uglavnom protiv "Otvorenog Balkana", ali ima i glasova za

Priština
Izvor: Pixabay

Pitanje "Otvorenog Balkana" privredni stručnjaci na Kosovu vide različito. Dok jedni veruju da Kosovo nije spremno da bude deo ove inicijative, drugi navode da politika odbijanja ne ide u korist Kosovu, prenosi Reporteri.

Predsednik Odbora Privredne komore Kosova Skender Krasnići kaže da su oni protiv ove regionalne saradnje, uzimajući u obzir velike prepreke sa kojima se Kosovo stalno suočava u sprovođenju prethodno potpisanih sporazuma.

On kaže da su zatražili od Albanije i Severne Makedonije da analiziraju svoju odluku da budu deo ove inicijative, podsećajući da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i time stvara dodatne barijere i poteškoće.

"Privredna komora smatra da u ovom trenutku Kosovo nije spremno za pristup "Otvorenom Balkanu". Institucije Kosova nisu radile dovoljno na pripremi i jačanju naše pozicije u regionu, nemamo dobru pravnu regulativu i nismo spremni da podržimo ovu inicijativu", kaže Krasnići.

Predsednik Privredne komore Kosova, Berat Rukići, kaže da Kosovo već ispunjava ono što ima za cilj "Otvoreni Balkan", pa stoga ne vidi potrebu učešća u ovoj regionalnoj inicijativi.

On smatra da je ova inicijativa politička i da je izgubila ekonomsku konotaciju koju je trebalo da ima. 

"Prošlost nas je naučila da budemo skeptični prema takvim inicijativama jer je politika uvek dominirala ekonomskim planom, a to nas je učinilo opreznim. Ovo je politička, ne ekonomska inicijativa. Pitanje je šta se ulaskom u "Otvoreni Balkan" može dobiti. Zajedničko tržište bi trebalo ostvariti preko Berlinskog procesa ili CEFTA sporazuma, i na taj način ukloniti barijere između balkanskih zemalja, privući strane investitore i otvoriti nova radna mesta", smatra Rukići.

Ali bivši predsednik Privredne komore Safet Grdžaljiu misli drugačije. On kaže da politika odbijanja ne čini dobro Kosovu i njegovom putu ka evroatlantskim integracijama. Smatra da se sve moguće prepreke moraju ukloniti kako bi sve zemlje Zapadnog Balkana bile jednake, kao deo sporazuma.

"Koordinacija sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa prijateljskim evropskim zemljama ne ostavljaju prostora za oklevanje. Moramo biti aktivni, moramo biti uverljivi i govoriti konkretnim i nepolitičkim jezikom i verujem da u tom pogledu Kosovo ima adute. Odbijanje "Otvorenog Balkana" nije dobro za Kosovo", kaže Grdžaljiu.

Ja
29. Avgust 2021.
Otvoreni balkan nema nikakve vezei sa politikom, to je za mir stabilnost celog balkana oni koji zele dobro sebi i svojim porodicama nije to nista stetno ,nikome vi to tako mislite ali nije istina to stvarno donosi dobro nema niceg boljeg od mira i slobode stabilnost i sigurnost celom balkanu!!!!