Kovačevski: Ohrid nas ujedinio, snažna podrška "Otvorenom Balkanu" i iz SAD i EU 

Dimitar Kovačevski
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izrazio je uverenje da samit inicijative "Otvoreni Balkan" u Ohridu donosi novi pozitivan zaokret u region, ističući i direktnu i snažnu podršku iz SAD i iz EU.

"Imamo jasne poruke i iz SAD i iz EU. Njihova podrška je direktna i snažna. Takvi su naši napori da evropeizujemo region. Radimo direktno i snažno na evropskim standardima, na ekonomskom razvoju, na boljem životu naših građana. Zato Otvoreni Balkan ima konkretne rezultate i zato zemlje u regionu moraju postati članice EU", rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenciji za novinare lidera inicijative kojom je završen Samit "Otvoreni Balkan" u Ohridu.

On smatra da je samit u Ohridu pozitivna prekretnica jer su prvi put i Crna Gora i Bosna i Hercegovina i cela međunarodna zajednica na jednom mestu, sa zajedničkim razumevanjem budućnosti Zapadnog Balkana.

"Ako se razumemo, nema razloga da propadnemo. Razumemo se, pomažemo jedni drugima i uspećemo. Neka to postane Zapadni Balkan – Otvoreni Balkan", poručio je Kovačevski.

Kako se navodi na sajtu Vlade Severne Makedonije, Kovačevski je zahvalio svim liderima koji su došli i predvodili svoje delegacije, ali i svim učesnicima i gostima koji su svojim idejama doprineli kreiranju novih projekata regionalnog povezivanja u okviru Otvorenog Balkana, kao i na podršci dobijenoj od privrednih komora i međunarodne zajednice.

"Bilo je zadovoljstvo biti domaćin ovog produktivnog događaja za koji verujem da donosi novi pozitivan zaokret za region. Ohrid nas je ujedinio za opšte dobro naših naroda", naglasio je Kovačevski.

Prema njegovim rečima, danas se u Ohridu otvaraju nova poglavlja saradnje u oblasti kulture i turizma.

"Uskoro će naši građani sa Otvorenog Balkana osetiti nove ekonomske i druge pogodnosti. Može biti lep odmor u Sarandi, Ohridu ili na Kopaoniku. Po povoljnim uslovima, sa prilagođenim cenama. Mogu postojati nove pogodnosti i olakšice za brži protok robe koju kompanije treba da uvezu ili izvezu. Brži protok naših građana", rekao je Kovačevski.

Kovačevski je naveo da kompanije iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije koje upravljaju putarinom rade na povezivanju sistema elektronske naplate putarine. 

"To znači da će građanin Srbije sa TAG-om za elektronsko plaćanje svog vozila moći da prođe bez zaustavljanja na makedonskoj i albanskoj putarini - sistem će to prepoznati i naplatna rampa će se sama podizati, uz elektronsko plaćanje. Tako ćemo smanjiti gužve na autoputevima i putarine, a građani će brže stizati do krajnjeg odredišta", kaže Kovačevski.

Najavio je da se u Severnoj Makedoniji već spremaju za Beogradski sajam vina, hrane i turizma u septembru. 

"Tamo ćemo predstaviti ozbiljan obim makedonskih proizvoda - približićemo naša sortna vina i makedonsku hranu regionu i svetu", rekao je Kovačevski i naveo da su se na samitu dogovorili da će se zajedno izboriti sa ekonomskom krizom i nedostatkom hrane i energije.