Krasnići: Dijalog sa Srbijom može biti tačka razdora između Samoopredeljenja i liste Gukso

Novinar Kohe Besnik Krasnići
Izvor: Printscreen

Novinar Kohe Besnik Krasnići rekao je da pritisak međunarodnih organizacija i stav Samoopredeljenja da ne odustaje od ranije uspostavljenih crvenih linija u ovom pravcu mogu dijalog sa Srbijom učiniti tačkom koja bi mogla poremetiti saradnju između Samoopredeljenja i liste Gukso, prenosi Koha.

Krasnići je rekao da, pošto poslanici liste Gukso dolaze iz DSK-a, kao stranke koja je nazvana prozapadno orijentisana i koja je poslušala pritiske, možda postoje razlike između njih i crvenih linija Samoopredeljenja.

Povodom upozorenja za uspostavljanje reciprociteta sa Srbijom, Krasnići je rekao da bi ovo moglo biti problematično pitanje za dijalog jer Srbija odbija da pregovara sve dok postoje takvi zahtevi.

„Videli smo danas da je američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao Kurtiju i podsetio ga da treba da bude u dijalogu. To je vrsta pritiska. Među prvim gostima nakon pobede Kurtija bio je i komesar EU za dijalog Miroslav Lajčak koji je istakao je potrebu da se Kurti vrati dijalogu. Očekuje se da će Kurti preduzeti mere pre nego što ode za sto, da ide kao ravnopravne stranke i reciprocitet u ovom trenutku može malo pomoći Kosovu", zaključio je Krasnići.

S druge strane, novinarka Saranda Ramaj očekuje da će doći do međunarodnog pritiska, uzimajući u obzir da se u svakom pismu koje dolazi Kurtiju pitanje dijaloga apostrofira.