Silja: Dijalog mora da se nastavi, tri Vlade Kosova su srušene zbog tog pitanja

Aljbin Kurti
Izvor: Economia online

Politički analitičar Valon Silja prokomentarisao je čestitku američkog državnog sekretara Entoni Blinkena premijeru Kurtiju, u kojoj se navodi da bi dijalog Beograda i Prištine morao da bude jedan od prioriteta Vlade Kosova, i naglasio da nova kosovska Vlada mora da shvati da je dijalog prioritet Kosova, a ne samo Vašingtona i Brisela, prenosi Ekonomija Onlajn.

Silja kaže da nemar Vlade prema dijalogu pokazuje da politika nove Kurtijeve vlade nije u sinhronizaciji sa politikom Vašingtona.

„Ono što vlada radi pokazuje da politička linija sa Vašingtonom nije sinhronizovana. Verovatno Vlada računa na moć pregovora kako bi iz snažne zapadne diplomatije izvukla nešto, poput vakcina ili viza ", kaže Silja.

Prema Silji, ovakvu vrstu diplomatije je neuspešno isprobala Haradinajeva vlada.

„Vlada Haradinaja pokušala je isto i nije uspela. Postavljanje uslova za razgovore sa Srbijom do sada nije dalo rezultate, jer se za američku diplomatiju razgovori moraju nastaviti bezuslovno. Najbolji dokaz za to je svrgavanje tri vlade  Kosova - Mustafe, Haradinaja i Kurtija. Nova kosovska vlada mora da shvati da je dijalog prioritet Kosova, a  ne samo Vašingtona, Brisela ili bilo koga drugog. Pregovaračka trgovina nije bila uspešna. Bilo je samo neuspeha kosovskih Vlada i njihovih ostavki ", zaključio je Silja.