Krasnići: Kosovo i Srbija bi lakše normalizovali odnose, kada bi im EU otvorila put ka članstvu

Miljazim Krasnići
Izvor: Bota Sot

Odnosi Kosova i Srbije krenuli bi u pravcu normalizacije ukoliko bi im Evropska unija ponudila povoljnosti svog članstva, ocenjuje politički analitičar Miljazim Krasnići u izjavi za Kosovo onlajn.

“Kada bi EU primila region, rešili bi se svi problemi po automatizmu. Mnogo lakše bi se vodio dijalog, nego ovako kada ove zemlje nemaju nikakvu nadu da će postati članice Evropske unije. Glavni razlog, po mom mišljenju, ostaje nemoć Evropske unije da ima veći autoriet, snagu i volju da ove zemlje približi EU”, kaže Krasnići.

On podseća da su Bugarska i Rumunija “preko noći” primljene u Evropsku uniju, iako nisu ispunile sve kriterijume za članstvo. Takođe, smatra, da bi Evropska unija trebalo da primeni praksu skraćenih procedura i u slučaju zemalja Zapadnog Balkana, naročito u slučaju Srbije koja je najviše napredovala na svom evropskom putu. 

“Znamo da Bugarska i Rumunija, kada su postale članice EU, apsolutno nisu ispunile nikakve uslove, ali su zbog geopolitičkih razloga primljene. Iako Srbija ima mnogo problema, ona ima bolje parametre nego Bugarska i Rumunija kada su primljene u Evropsku uniju”, ističe Krasnići.

Ukazuje i da bi jasnija perspektiva članstva u EU, doprinela stabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu.

“Kada bi se otvorio pravi put za članstvo Srbije, Kosova i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, mislim da bi se stvorila druga dinamika unutar ovih zemalja. S obzirom da ove zemlje znaju da neće pristupiti Evropskoj uniji, nastavljaju sa balkanskim mentalitetom i politikama koje ne vode ka dijalogu, već vode politiku permanentnih tenzija”, zaključuje Krasnići.