Krasnići: Kurti raspiruje vatru pričama o ratu, skreće pažnju sa stvarnih problema

Memlji Krasnići
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memlji Krasnići ocenio je da su i pored potencijalne opasnosti, tvrdnje premijera Aljbina Kurtija o mogućim sukobima na severu i mogućem ratu - skretanje pažnje sa stvarnih problema.

“Već je dokazano da je potencijal za podrivanje bezbednosne situacije na Kosovu stvaran i očigledan. Teroristički napad u Banjskoj najbolje svedoči o ranjivosti i krhkosti bezbednosne situacije na severu. Ali, upozorenja o frontalnom ratu, o dugotrajnom oružanom sukobu verujem da su samo raspirivanje vatre bez ikakvog pravog razloga kako bi skrenuo pažnju sa stvarnih problema koje naša zemlja danas ima”, rekao je Krasnići u intervjuu za Kosove pres.

On je kao ključne probleme naveo situaciju u zdravstvu i prosveti, ali i stagniranje ekonomije.

Sve su to razlozi, tvrdi Krasnići, da će ove godine uslediti prevremeni izbori na Kosovu.

“Vlada Aljbina Kurtija ostaće upamćena kao najslabija vlada od nezavisnosti Kosova, kao najnesposobnija, najneefikasnija u bilo kojoj oblasti. Nigde nismo bolji nego pre tri ili pet godina. Obrazovanje je degradirano, rezultati PISA testa pokazuju pad kvaliteta nastave i učenja. Zdravstvo je u kolapsu. Danas ni najveće bolnice nemaju osnovnu opremu, a lista čekanja, čak i na klinikama gde se nikada nije čekalo, traje po nekoliko meseci”, rekao je Krasnići.

On je rekao da je ekonomski rast 3,5 posto manji nego u prvim godinama, a da je istovremeno migracija stanovništva, posebno iz ruralnih prodručja, dosegla alarmantne razmere.

“Imamo diplomatiju koja je klinički mrtva. Nisu uspeli da steknu ni jedno novo priznanje već su gubili podršku i poštovanje neprijateljskih zemalja Kosova. Upravo ova vlada je donela državi sankcije EU”, naglasio je Krasnići.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, predsednik PDK je kazao da je Kurti doveo do minimalnog prostora za taktiku u vezi formiranja ZSO.

On je izrazio očekivanje da bi Kurti u prvih nekoliko meseci ove godine morao da donese odluku da li prihvata ili odbija predloženi američko-evropski nacrt ZSO.

“Premijeru je prostor za taktiziranje potpuno minimiliziran. On jednom u životu mora da donese odluku o ovom pitanju. Da se razumemo, prihvatio ili odbio, ne može dugo da odlaže šta će učiniti i da manipuliše kao do sada”, tvrdi Krasnići.

On kaže da je Kurtijeva odgovornost kada je postao premijer bila izrada nacrta ZSO, a da ga je PDK ohrabrivala i javno i privatno.

“Kosovo bi moralo samo da napiše nacrt, kako bi svoje institucionalno i državno pozicioniranje učinilo jasnim i normalno imalo mnogo povoljniju poziciju u narednim diskusijama u smislu postizanja sporazuma sa međunarodnim posrednicima”, naveo je Krasnići.

On kaže da sukobe na relaciji predsednik - premijer vidi kao političku taktiku Vjose Osmani i Aljbina Kurtija.

“Predsednik nema aktivnu ulogu po pitanju dijaloga. Njen uticaj je ograničen i, prema Ustavnom sudu, pripada premijeru što se dijaloga tiče, a kako se slikovito kaže, lopta je u njegovom polju, ali on ne igra. Da vidimo kakve će biti akcije početkom godine, ali odluka ili akcija je neizbežna, kakva god bila. Nacrt statuta je apsolutno štetan za budućnost Kosova, stvara nejasnoće koje zaista mogu ugroziti karakter naše države u budućnosti”, naveo je Krasnići.