Krasnići: Još jedna izgubljena godina za Kosovo

Memlji Krasnići
Izvor: Kosovo Online

Predsednik DPK Memlji Krasnići uveren je da će 2024. godine biti održani vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, a kako navodi, protekla godina je još jedna izgubljena za Kosovo, jer nema napretka ni u jednom sektoru zbog grešaka i nesposobnosti vlade kosovskog premijera Aljbina Kurtija, prenosi Kljan Kosova.

Krasnići kaže da je spoljna politika Kosova u "kliničkoj smrti", da postoji stagnacija u ekonomiji, dok se zdravstveni sistem urušava, kao i da postoji degradacija u obrazovanju i drugim oblastima.

"Ekonomski rast, koji se predviđa oko 3,5 odsto je izuzetno mali za zemlju kao što je Kosovo, sa toliko izazova. Manji je od prosečnog privrednog rasta u prvim godinama posle rata, kada je bio oko pet odsto, čak i u vreme najveće svetske finansijske krize 2008. godine", navodi Krasnići.

Ističe da se pod Kurtijevom vladom, prvi put desilo nešto nezamislivo.

"Kosovo je dobilo sankcije od Evropske unije, konkretne kaznene mere, suspenziju oko 300 miliona evra posvećenih Kosovu i njegovim građanima, upravo zbog politike vlade i zbog tvrdoglavosti, grešaka i obmana premijera", rekao je Krasnići u intervjuu za Ekonomiju onllajn.

Dodaje da je propaganda kosovske vlade i dalje veoma aktivna.

"Kurtijevi apsurdi su izuzetni. Pre nekoliko dana u decembru izašli su i rekli da je kosovska privreda treća u Evropi. Čak ni deca ne mogu da poveruju u tako nešto", ukazuje Krasnići.

Jedan od glavnih razloga za uvođenje sankcija, prema Krasnićiju, bila je nelojalnost Kurtija.

Predsednik DPK kaže da građanima Kosova, ali ni međunarodnim partnerima Kosova, nije jasno da li je Aljbin Kurti prihvatio Nacrt statuta ZSO, da li će ga odobriti u Vladi i da li će ga uputiti Ustavnom sudu na razmatranje.

"Izgubili smo poštovanje važnih kosovskih partnera upravo iz tih razloga jer ljudi žele da imaju predvidljivost u odnosima, a kod Kurtija to nemaju", dodaje.

Ali, Krasnići smatra da više nema prostora za taktiku.

"Neće biti izlaza, osim preduzimanja akcija i odluka u narednim nedeljama. Svet ne očekuje da će Aljbin Kurti, kao što je to činio do sada, trgovati sa njima", kaže Krasnići.

Veruje da će to uticati i na akcije vezane za vanredne izbore, za koje je uveren da će biti održani 2024. godine.

Komentarišući istraživanje objavljeno u decembru, prema kojem vladajuća partija i dalje ima veliku podršku, Krasnići kaže da je jedina anketa koja se računa glasačka kutija u izbornom danu.

"Ako premijer zaista veruje u te ankete, ako zaista misli da ga narod i dalje podržava, pozivam ga da raspiše izbore već danas", kaže Krasnići.