Krasnići: Kurtijeva vlada dozvolila Srbiji da se meša u suverenitet Kosova

Memlji Krasnići
Izvor: Ekonomia Online

Lider Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići je rekao da je Kurtijeva vlada u Briselu potpisala sporazum koji su nazivali "sramnim i štetnim" dok su bili u opoziciji, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsednik DPK je za Kljan Kosova rekao je da je ovaj sporazum isti kao sporazum koji je Isa Mustafa potpisao 2016. godine.

"Kurti nam je pokazao registarske oznake kako bi oni izgledali i rekao da će te oznake ostati, ali su trajali samo deset dana i nakon deset ili manje dana povukao se iz odluke koja je bila suverena odluka i vratio se na sporazum koji je Isa Mustafa potpisao 2016. godine i koji je bio derivat sporazuma iz 2011. godine, koji je Samoopredeljenje nazvalo sramnim, štetnim i pogrešnim ", rekao je Krasnići.

On je dodao da je DPK uverena da je nametanje mere reciprociteta ispravna odluka, ali da je sporazumom potpisanim u Briselu Vlada Kosova ozakonila pravo Srbije da interveniše u suverenitetu Kosova.

"Činjenica da je danas vlada legitimisala autoritet i da će Republika Srbija izdavati registarske tablice za gradove koji se nalaze na Kosovu i to zabrinjava i predstavlja apsolutno mešanje u suverenitet Kosova. To što su to ozakonili je problem, znamo da su te tablice u opticaju, ali ih institucije Kosova nisu zamenile ni na šest sati, a kamoli šest meseci", kaže Krasnići.

Smatra da je vlada time što je dozvolila da se nastavi korišćenje tablica KM, PE i PR je direktno dopustila Srbiji da se meša u unutrašnja pitanja Kosova.

"Ne postoji opravdanje za tablice KM za Severnu Mitrovicu, PE za Peć, PR za Prištinu, koji se izdaju u Srbiji, ne izdajemo ni mi tablice za mesta u Preševskoj dolini, izdajemo tablice za Kosovo i Srbija može da izdaje tablice za gradove na svojoj teritoriji, ali ako ste dozvolili da Srbija makar i na šest sati izdaje tablice za Kosovo, to je vrlo, vrlo opasno", rekao je Krasnići.

Predsednik DPK  smatra još problematičnijim činjenicu da se srpske oznake gradova na Kosovu mogu koristiti na severu, a ne i u drugim delovima Kosova i da je to prvi korak ka stvaranju Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima.

"To je još veći problem, jer sever postaje autonoman i prihvata se drugačiji sistem za sever, drugačiji za jug, a to sve vodi ka situaciji da se formira ZSO i to sa izvršnim ovlašćenjima", zaključuje Krasnići.