Krasnići: Kurtijeva vlada zaglibila u korupciji i skandalima

Rezarta Krasnići
Izvor: Reporteri

Zamenica Demokratske partije Kosova Rezarta Krasnići, povodom istrage koju kosovska policija vodi protiv pet ministara kaže da je vlada Aljbina Kurtija zaglibila u korupciji i skandalima, prenosi Gazeta Blic.

"Ova vlast je uvučena u korupciju i afere, šefovi raznih resora i diplomatski predstavnici su umešani u sumnjive koruptivne poslove“, kaže Krasnići.

Prema njenim rečima, takva vlast nije potrebna Kosovu i narodu jer se susreću sa ljudima koji su umešani u kriminal.

"Želeći da se bori protiv kriminala i korupcije, ova vlast uglavnom uzima svoje ljude, umešane u kriminal, jer oni to i jesu, a najgore je kada se pretvore u advokate, uzimaju ih pod svoju zaštitu i tako ometaju rad pravosudnih organa. Takva vlada nije potrebna nikom“, izjavila je Krasnići.

Kako se navodi, protiv ministra finansija Hekurana Muratija vodi se istraga u vezi sa slučajem štete nanete prosvetnim radnicima.

Za ovaj slučaj podneta je krivična prijava koju istražuje Radna grupa. Muratija je Radna grupa pozvala da bude saslušan kao osumnjičenog, ali je on odbio, zahtevajući da bude saslušan u njegovoj kancelariji. Istražitelji nisu prihvatili Muratijev zahtev.

Takođe, i ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala je na spisku koju istražuje Radna grupa. Ona je, sa zamenicom ministra Lizom Gaši, osumnjičena da je opredelila nešto više od milion evra za "Karitas", koji je za obavljanje usluga angažovao NVO Germin, u kojoj je Liza Gaši bila direktorka pre nego što je postala zamenik ministra. Do sada je "Karitasu" uplaćeno 344.000 evra.

Ministra lokalne samouprave Eljberta Krasnićija Radna grupa treba da sasluša zbog zloupotrebe službenog položaja, jer se sumnja da je 300.000 evra nezakonito potrošeno na projekte za manjine.

Ministarka privrede i preduzetništva Rozeta Hajdari je takođe "pod lupom" Radne grupe, zbog sumnje na zloupotrebe državnih sredstava, i to u vezi sa nabavkom brašna i ulja, čime je oštetila državni budžet.

Ministra kulture Hajrulu Čekua, sa još nekoliko visokih zvaničnika tog Ministarstva, saslušala je Radna grupa, pod sumnjom da je ovo ministarstvo dodelilo ugovor za konsultantske usluge od preko 130.000 evra, te da angažovan konsultant dobija 5.550 evra mesečno.

Ni Ministarstvo za infrastrukturu koje vodi Ljiburn Aljiu nije ostalo neistraženo.

Radne grupa za borbu protiv korupcije u tom Ministarstvu je pokrenula istragu protiv zamenika ministra Hisena Durmišija u vezi sa tenderom za ulaznice, koji je, nakon potpisivanja, povučen.