Kurtijevi ministri u nevolji sa pravdom

Aljbin Kurti i ministri
Izvor: Lajmi

Skoro dve godine od formiranja vlade i obećanja Aljbina Kurtija da u njegovom kabinetu neće biti ljudi sa optužnicama, kosovski premijer ima nekoliko ministara optuženih za razna krivična dela i pod istragom Agencije za borbu protiv korupcije i Tužilaštva, prenosi Ljajmi.

Kako navodi taj medij, među njima su ministri Rozeta Hajdari, Donika Gervala, Aljbuljena Hadžiu, Arberie Nagavci, Dželjalj Svečlja i Ljiburn Aliu.

Ljajmi podseća da je Kurti u predizbornoj kampanji nastupio sa velikim rečima i obećanjima o njegovoj vladi i o tome kako će izgledati. Deset dana pre izbora 14. februara 2021. godine, Kurti je jasno i precizno odgovorio na pitanje da li će u njegovoj Vladi biti ministara sa optužnicama. 

"Ne, nećemo imati ministre sa optužnicama", kratko je odgovorio Kurti u debati o svom programu. 

Rozeta Hajdari

Tužilaštvo je optužnicom okončalo istrage protiv ministarke industrije, preduzetništva i trgovine Rozete Hajdari. Protiv nje je podignuta optužnica zbog krivičnog dela "neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovinskog stanja, prihoda, poklona, ili druge materijalne koristi ili finansijskih obaveza". Pre nekoliko dana je za Ljajmi potvrđeno podizanje optužnice u prištinskom tužilaštvu.

"Možemo potvrditi da je tužilac u predmetu, nakon sprovedenih uviđaja, dana 13.10. 2022. godine, podigao optužnicu protiv R.H, u pogledu krivičnog dela 'neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovinskog stanja, prihoda, poklona, drugih materijalnih koristi ili novčanih obaveza', iz člana 430 Krivičnog zakonika Republike Кosovo, čija je optužnica procesuirana na dalje postupanje Osnovnom sudu u Prištini", navodi se u odgovoru.

Kako je preneto u medijima, "N.SH R&V konslating" je posao koji Hajdari uopšte nije prijavio u obrascu Agencije za borbu protiv korupcije. 

Donika Gervala

Najvežiji je slučaj ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Gervale. Gervala, pored brojnih problema u svom resoru, mogla bi da se suoči sa optužnicom Tužilaštva za isto krivično delo kao i njena koleginica u Vladi Rozeta Hajdari. To je zato što je Tužilaštvo u Prištini već pokrenulo istragu protiv nje zbog prikrivanja biznisa koje poseduje u Nemačkoj.

"Pozivajući se na Vaša pitanja, u vezi sa krivičnom prijavom protiv D.G, povodom krivičnog dela 'lažno prijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovine, prihoda, poklona, druge materijalne koristi ili finansijskih obaveza', obaveštavamo Vas da je predmet u fazi istrage", navodi se u odogovoru ya Ljajmi iz Tužilaštva Prištine.

Aljbuljena Hadžiu

Ministarka pravde, ali se i sama suočava sa pravdom. Aljbulena Hadžiu ponovo će sedeti na optuženičkoj klupi, nakon što je pre nedelju dana objavljeno da je Apelacioni sud vratio njen predmet na ponovno suđenje. Hadžiu je optužena da je "nosila oružje bez dozvole", u vezi sa njenim postupcima izazvanim u Skupštini Kosova u slučaju bacanja suzavca 2016. godine.

Osnovni sud u Prištini je 18. maja 2021. godine, u nedostatku dokaza, oslobodio ministarku pravde Aljbuljenu Hadžiu, poslanika Palja Ljekaja i bivše poslanike Doniku Kadaj-Bujupi i Besu Baftiju optužbi za posedovanje oružja bez dozvole povodom  optužbe za bacanje suzavca u Skupštini Kosova.

Međutim, na to rešenje žalbu je uložilo Osnovno tužilaštvo u Prištini, gde je na sednici održanoj 6. oktobra 2022. godine ovaj tužilac zatražio da se predmet vrati na ponovno suđenje.

Arberie Nagavci

Sa optužbama se suočava i ministarka obrazovanja Arberie Nagavci. Kao i ministarka Aljbuljena Hadžiu, Nagavci je optužena za "neovlašćeno vlasništvo, kontrolu ili posedovanje oružja". Kada se pojavila na sudu 29. jula ove godine, Nagavci je rekla da nije kriva, čak ni zato što je kod sebe imala sprej sa natpisom "NATO sprej". Svoj postupak je pravdala činjenicom da su njeni postupci političke prirode.

"Smatram da nisam kriva, što se vidi iz spisa predmeta kao i iz CD koji sam dobila. Onog dana kada sa prskala sprej, razmatrao se sporazum o demarkaciji za koji smo smatrali da je štetan i to je kasnije dokazano", navela je Nagavci na sudu.

Dželjalj Svečlja

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja sada odgovara za svoje postupke u vreme dok je bio u opoziciji. On se, sa još 12 osoba, tereti da je u junu 2013. godine gađao kamenicama pripadnike Kosovske policije i na njih bacao farbu, staklene kugle, flaše, pirotehniku, a prilikom tog incidenta četiri policajca su lakše povređena, dok su četiri službena vozila oštećena.

Iz optužnice podignute u martu 2014. godine, proizlazi da su za to krivično delo, osim Svečlje, optuženi i Dardan Molićaj, Arsim Makastena, Pajtim Havoli, Agron Kabaši, Egzon Azemi, Pajtim Demaj, Frašer Krasnići, Nolj Nuši, Bekim Škodra, Afrim Hodža, Sami Avdiu i Besnik Ćeljaj.

Oni se terete da su tokom protesta organizovanog 27. juna 2013. godine zbog ratifikacije sporazuma između Kosova i Srbije gađali pojedine policijske službenike. 

Ljiburn Aliu

Ministar za infrastrukturu Ljiburn Aliu takođe se suočio sa pravdom. Optužen je za zloupotrebu službenog položaja dok je obavljao funkciju direktora u opštini Priština.

Prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Prištini 24. jula 2020. godine, utvrđeno je da su Ljiburn Aliu, Ardian Oluri, Zejnula Redžepi, Nazife Krasnići, Bahtie Uka i Mimoza Beriša Prestreši optuženi da su u svojstvu službenih lica u Direkciji za urbanizam u Opštini Priština zloupotrebili službenu dužnost ili ovlašćenje u vezi sa urbanističkim planom koji se odnosi na jedno prištinsko naselje. 

Međutim, optužbe protiv Aliua odbacio je Osnovni sud u Prištini, a potom je ta odluka potvrđena i Aliu je oslobođen krivičnog gonjenja.