Krasnići: Osim priznanja, sve ostalo je opasno za Kosovo

Memlji Krasnići
Izvor: GazzetaExpress

Zamenik predsednika Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići izrazio je zabrinutost, komentarišući vašingtonski sporazum, zbog dogovora o jezeru Gazivode, koje je, kako kaže, glavni vodni resursa Kosova, piše Gazeta Ekspres.

"Ideja da može biti suvlasništva (nad jezerom) zabrinjavajuća je van konteksta uzajamnog priznavanja (Kosova i Srbije). Države koje se priznaju postižu sporazume, koji su u okviru međunarodnog sporazuma o korišćenju voda. Ovo van konteksta uzajamnog priznavanja vidimo kao opasnost zbog mogućnosti otvaranja pitanja drugih resursa Kosova", rekao je Krasnići za RTV Dukađini.

On je i je ulazak Kosova u mini Šengen ocenio kao zabrinjavajuć, protiv čega su se šefovi kosovskih institucija ranije izjašnjavali.

Demokratska partija Kosova je odbila poziv da bude deo državne delegacije u razgovorima sa Srbijom, ali Krasnići kaže da je ova stranka podržala eventualno postizanje sporazuma o uzajamnom priznavanju u Vašingtonu, što se, kako dodaje, nije dogodilo za pregovaračkim stolom u Beloj kući.

"Mi kao DPK podržali smo delegaciju i podržavamo sporazum koji okončava sukob. To se nije dogodilo. Odlazak tamo sa velikom delegacijom nije bio ozbiljan", rekao je Krasnići, dodajući da je u odsustvu priznanja sve ostalo opasno za Kosovo.

Krasnići je učešće SAD u procesu dijaloga nazvao vitalnim, nakon ugrožavanja odnosa od strane bivše vlade Kurtija, i dodao da na sastanku u Beloj kući nije bilo "noževa nad mapama" kako je lider Samoopredeljenja nazvao moguću razmenu teritorija između Srbije i Kosova