Mustafa: Vašingtonski sporazum nije od koristi samo Kosovu

Isa Mustafa
Izvor: Kosovo Online

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da je sporazum potpisan u Vašingtonu u korist čitavog regiona i da se odnosi na razvoj infrastrukture na Kosovu, Srbiji i Albaniji, prenosi Kosova Pres.

"To je sporazum koji sadrži nekoliko tačaka povezanih sa direktnim razvojem infrastrukture koja povezuje Kosovo sa Srbijom, ali i sa Albanijom i drugim zemljama", naglasio je  Mustafa.

Istakao je da postoje neka pitanja u sporazumu koja su malo osetljiva, poput jezera Gazivode, ali i dodao da je tu velika pomoć SAD u studiji izvodljivosti koju moraju da urade u vezi sa upotrebom ovog jezera.

Lider DSK je naglasio da je tu takođe i pitanje "mini-Šengena", što je bila tema oko koje se ranije nisu slagali.

Na pitanje zašto u Beloj kući nije potpisan dokument, već dva različita, naveo je da je ovo povezano sa priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane Izraela i pitanjem Gazivoda.

"Nesuglasice su se odnosile na priznanje od strane Izraela, jer bi, naravno, Srbiji bilo teško da potpiše dokument koji govori o priznanju Kosova od strane države Izrael. Bilo je i nezadovoljstva sa naše strane da napravimo direktan dogovor sa Srbijom u vezi sa Gazivodama, ali je dogovor sa SAD, jer će oni uraditi studiju izvodljivosti", dodao je Mustafa.

Lider DSK je takođe poručio da nije došlo do promene dokumenta u vezi Gazivoda, odbacujući tako tvrdnje ABK da su uticali na promenu teksta sporazuma.

"Haradinaj je bio zabrinut za Gazivode. Istakao je da ne bismo smeli dozvoliti da se tamo donese bilo kakva odluka koja dovodi u pitanje upotrebu Gazivoda ili teritorijalnu pripadnost jezera", naveo je Mustafa.

Nakon toga je kasnije, dodao je, usledila informacija da su dva ministra ABK podnela ostavke, jer se nisu složili sa sporazumom.

"Međutim, kako sam obavešten da su podneli ostavku, obavešten sam i da je Haradinaj pristao na sporazum. Koji su još potezi bili, da li je to učinjeno na osnovu komunikacije koju je Haradinaj vodio sa zvaničnicima SAD i onoga što je rečeno, ne mogu da kažem. Jer ga nisam ni pitao, niti su me drugi obavestili", istakao je Mustafa.

Kako je naveo, od suštinske važnosti je da je sporazum postignut i da je dobra perspektiva za Kosovo da primeni ovaj sporazum.

"Takođe je i vrlo dobra simbolika da se Kosovo vratilo u Belu kuću, odnosno u Ovalni kabinet SAD", zaključio je Mustafa.

Mustafa: Kurtijev pristup sporazumu je pogrešan, nismo ništa izgubili sa Amerikom

Lider DSK ponovo je odgovorio lideru Pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju, koji je rekao da neće sprovoditi sporazum potpisan u Vašingtonu, ako dođu na vlast, poručivši da to vidi kao veoma pogrešan pristup, piše Gazeta Ekspres.

U intervjuu za Euronjuz, Mustafa je rekao da je Kurtijev pristup pogrešan, jer Kosovo nikada nije izgubilo sa SAD.

"Mislim da je njegov pogrešan pristup, jer sa Amerikom Kosovo nikada nije ništa izgubilo. Sporazum ne utiče na ustavni sistem, s toga nije potrebno da se u Skupštini Kosova izglasa ovaj sporazum", istakao je Mustafa.