Kurti: Sa strankama o datumu izbora, Krasnići: Izbori su neophodni

Memlji Krasnići
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je sa liderom DPK Memljijem Krasnićijem razgovarao o napretku Kosova u međunarodnim integracijama, ali i o mogućnosti novih izbora u bliskoj budućnosti, prenela je Koha.

Kako je rekao, sa predstavnicima svih stranaka treba da razgovara o datumu izbora.

"Od marta ove godine ne možemo da kažemo da su sledeći izbori pitanje godina, već meseci. Interesuje me i da razgovaram sa opozicijom koji je najpogodniji period za naredne izbore. Generalno, proleće i jesen su najpogodniji za izbore, ali ako vlada ostane ceo mandat, onda će biti održani zimi. Trebalo bi da razgovaramo o svim političkim temama, o datumu za izbore", rekao je Kurti.

Dodao je da su večeras bile pozvane sve stranke, te da namerava da se sastane i sa onima koji nisu došli na sastanak.

Naveo je da o raspuštanju skupštine svi treba da odluče zajedno.

"Ne mogu da odredim datum izbora, ali i da sam u prilici, ne bi bilo u redu da to odredim. Ne može se skupština raspustiti prostom većinom, potrebno je 80 poslanika. Dozvolite mi da još vodim diskusiju sa dve opozicione stranke", rekao je Kurti.

On je naveo i da je Kosovo ispunilo sve uslove za članstvo u Savetu Evrope, te da je odluka na Komitetu ministara.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići rekao je, nakon sastanka, da prevremene izbore treba održati što je pre moguće jer su, prema njegovim rečima, neophodni i nisu njegova želja, već potreba Kosova, prenosi Koha.

Krasnići je kazao i da se odazvao Kurtijevom pozivu jer je smatrao da je važno da mu direktno iznese stavove Demokratske partije Kosova.

Prema njegovim rečima, na sastanku se ništa novo nije desilo jer se njegovi stavovi ne poklapaju sa stavovima Aljbina Kurtija dodajući da preokupacije građana nisu Kurtijeve preokupacije.

"Evidentno je da Kurti i ja imamo različita mišljenja o određenim situacijama, kao i da ponekad brige građana Kosova nisu i briga premijera. Prema informacijama koje imamo iz svakog kutka Kosova, nismo u dobroj situaciji. Kosovo je u agoniji, imamo stagnirajuću ekonomiju, imamo enormna poskupljenja sa malim platama i penzijama koje nisu dovoljne da bi kosovske porodice sastavile kraj s krajem", kazao je.

Dodao je da je zdravstvo u teškom stanju, kao i da je obrazovanje degradirano, a spoljna politika gotovo da ne postoji.

"Sada imamo i tešku situaciju u vezi sa članstvom Kosova u Savetu Evrope. Izgleda da će to biti neuspeh. Takođe sam rekao Kurtiju da treba ubrzati rad na rešavanju ovih pitanja. DPK je takođe predložio kandidata za premijera, ali da bi se dotle došlo, potrebni su parlamentarni izbori", rekao je.

Prema njegovim rečima, spremni su da pronađu novi termin za izbore, da zajedničkim predlogom raspuste Skupštinu idtičući da izbori nisu želja DPK, već "potreba zemlje".

Smatra da bi predlog za izbore trebalo da bude sačinjen zajedno sa drugim strankama i da to, prema njegovim rečima, bude urađeno u maju, a ne kasnije.

Naveo je i da nisu razgovarali o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština.

Osim Kurtija i Krasnićija, sastanku su prisustvovali i šefovi poslaničkih grupa, Mimoza Kusari-Ljilja iz Samoopredeljenja i Abeljard Tahiri iz DPK.

Kurti je pre nekoliko dana pozvao na sastanak sa predstavnicima opozicionih partija kako bi se razgovaralo o dnevnom redu za usvajanje niza zakona, ali je samo šef DPK pozitivno odgovorio na poziv.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da tema na koju je Kurti pozvao pripada liderima poslaničkih grupa.

A, predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku vratio je pismo Kurtiju odgovorivši mu da poziv na sastanak kasni.