Krasnići: Sastanak u Tirani predstavlja realizaciju Vašingtonskog sporazuma

Miljazim Krasnići
Izvor: RTK

Univerzitetski profesor i politički analitičar iz Prištine Miljazim Krasnići u izjavi za Kosovo Onlajn ocenio je da današnji sastanak Vlada Kosova i Albanije u Tirani i potpisivanje niza sporazuma, memoranduma i protokola o daljoj saradnji zapravo predstavlja realizaciju Vašingtonskog sporazuma.

“Sa današnjeg sastanka je proizašlo nekoliko sporazuma, koji se tiču ekonomije, obrazovanja i kulture, a novina je regionalni duh koji je karakterisao ovaj sastanak. Glavna parola je bila 'Zajedno bez granica u regionu bez granica', mislim da je tu trijumfovao ovaj duh Vašingtonskog sporazuma o mini Šengenu i u tom smislu je cela ta koncepcija. To znači da Kosovo i Albanija nemaju granice u jednom regionu, koji i sam nema granice i zaista mislim da je dalja promocija mini-šengenskog duha”, kaže Krasnići.

Premijer Albanije Edi Rama je najavio da će vrlo brzo biti potpisan sporazum kojim će luka Drač biti de fakto luka Kosova, što prema mišljenju Krasnićija takođe nije iznenađujuće i neočekivano.

“On je uvek govorio da će ta luka biti i za Kosovo i za region, što podrazumeva da će i Srbija imati taj ekonomski i trgovinski izlazak u Draču, zato mislim da je to nastavak koncepcije Vašingtonskog sporazuma”, istakao je Krasnići.

Na današnjem sastanku u delegaciji Vlade Kosova nije bilo ministara iz Srpske liste Gorana Rakića i Dalibora Jevtića, što prema rečima Krasnićija nije opravdano.

“To su lokalne primitivne igre, koje se igraju ne samo na Kosovu već na celom Balkanu. Dok su članovi kosovske vlade trebalo bi da budu svuda gde oni idu jer oni predstavljaju Kosovo i unutar toga srpsku zajednice, oni nisu ministri srpske zajednice već kosovske vlade”, zaključio je Krasnići.

Hajdana Maras
07. Oktobar 2020.
Predstavlja koncnu otimacinu Svete Srpske zemlje i pripajanje albaniji,ali zapamti ,ogubace vas🤢🤢🤢