Krasnići: Zbog protivljenja Samoopredeljenja, sedam godina smo čekali na sporazum o energetici

Memlji Krasnići
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići izjavio je da se sporazumu o energetici koji su postigli Kosovo i Srbija i o kome se razgovara od 2015. godine, protivio Pokret Samoopredeljenje dok je bio u opoziciji, a zbog čije je nesigurnosti odložen za sedam godina, prenosi Ekonomija onlajn. 

On je naveo da postizanje tog sporazuma vidi i dobru i kao lošu vest. 

"Dobra vest je da konačno premijer Kosova zajedno sa ovom vladom shvataju ono što smo uradili u prošlosti, a što je za dobrobit građana Kosova, a kao lošu vest vidim što su kao opozicija i zbog njihove nesigurnosti politički odložili proces sedam godina. Ovo je sporazum o kome smo razgovarali od 2015. godine kada smo ga potpisali i kada je odobren i smatram da će njegova implementacija omogućiti punu integraciju energetskog sistema, uključujući fer obračun računa. Nadam se da će detalje dati Vlada, a ne mi", rekao je Krasnići.

On kaže da zabrinjava rad Specijalnog suda i da se izveštaj Dika Martija, a na kome je izglasano njegovo osnivanje, ne može više uzimati u obzir. 

Krasnići navodi da je evidentna zabrinutost za ljudska prava i da time treba da se pozabave kosovske institucije – ministarka pravde i Skupština Kosova.

"Skupština Kosova je osnovala Specijalni sud koji je izglasan za nešto drugo i sada dolazimo do nečeg drugačijeg jer je izvor toga bio izveštaj Dika Martija, a danas izveštaj Dika Martija to nije", rekao je Krasnići.

Krasnići je govorio i o odnosima Kosova sa Albanijom, koje ocenjuje kao slabe. 

"Imamo saradnju sa Albanijom i mislim da su sastanci vlada važni momenti za finalizaciju saradnje između dve zemlje, koja nažalost u političkim odnosima nikada nije bila slabija, tako da očekujem potpisivanje sporazuma i pored toga što su sporazumi reciklirani", rekao je Krasnići.