Kraus: Kosovo je neuspela država, primer korupcije i kriminala, nije mu mesto u EU

Maksimilijan Kraus šef poslaničkog kluba FPO u bečkoj skupštini
Izvor: FPO Beč

Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus zalaže se za zaustavljanje daljih projekata sa Kosovom, pre svega u vezi sa evropskim integracijama i dodaje da je ono primer korupcije i kriminala i da mu nije mseto u EU.

"To je i u interesu Austrije", poručio je Kraus u izjavi za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) zavarava Austrijance da misle da na Kosovu postoje stabilnost i veliki potencijal.

"Kosovo je neuspela država kojoj nije mesto u EU. Stanje na terenu je upitno, pre svega u pogledu bezbednosne politike. I situacija u pograničnom regionu sa Severnom Makedonijom i polozaj srpske manjine na severu Kosova je ne samo nesigurna, vec bi mogla da izazove da balkansko 'bure baruta'  ponovo eksplodira", upozorio je Kraus.

On je rekao i da je bila ozbiljna greška odobrenje vizne liberalizacije za Kosovo.

"Kosovo je primer korupcije, kriminala i posebno šverca migranata u Austriju. Bojim se da će vizna liberalizacija biti dodatni podsticaj za dolazak ilegalnih ekonomskih migranata i za masovni egzodus kosovskih Albanaca u Austriju", dodao je Kraus.

Upitan zašto Austrija nije više tako aktivna na Balkanu, on je kazao da to pitanje treba da se postavi ministru spoljnih poslova Aleksanderu Šalenbergu.

"Kao i u mnogim drugim oblastima, nažalost, naša savezna vlada radije sledi diktat EU, nego što bi našla hrabrosti da donosi odluke koje su najbolje za Austriju. To vidimo po pitanju sankcija Rusiji, koje ništa ne donose. Rat će se nastaviti, ali cïe naša ekonomija biti pogođena. To je kao kada mačka sama sebi grize rep", objasnio je on.

Govoreći o unutrašnjoj političkoj situaciji u Austriji ocenio je da je Socijaldemokratska partija (SPO) postala predmet podsmeha, posle afere oko izbora svog lidera.

"Baš me interesuje kako nameravaju da izađu iz samoproizvedenog haosa. Ali istina je da SPO brine samo o sebi, a mi o stanovništvu", dodao je Kraus.

Što se srpske zajednice tiče, kaže da su se Srbi koji žive u Austriji integrisali, rade i postali su deo austrijskog društva.

"Sa naše tačke gledišta, imigranti koji su vredni i doprinose društvu moraju biti zaštićeni baš kao i Austrijanci. Uveren sam da je i srpska zajednica shvatila da samo FPO deluje, a ne daje prazna obećanja. Naravno, FPO održava najbolje i redovne kontakte sa visokim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, kao i sa brojnim srpskim udruženjima", rekao je Kraus.