Krieziu: Ne znamo zašto je deo iz Kurtijevog intervjua o Hovenijeru izbačen

Aljbin Kurti i Džefri Hovenijer
Izvor: Reporteri

Vlada Kosova potvrdila je da je premijer Aljbin Kurti za nemački list „Franfurter algemajne cajtung” izjavio da je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer imao više informacija o situaciji na severu od njega ali da ne znaju zbog čega je ovaj deo intervjua bio izbačen, prenosi Reporteri.

Portparol Vlade Kosova, Perparim Krieziu, rekao je premijer Aljbin Kurti dao opširan intervju za taj nemački list gde je između ostalog naglasio da je američki ambasador na Kosovu Hovenijer sa njim podelio neke dodatne informacije o situaciji na severu koje ranije nije imao.

Na pitanje o uklanjanju ovog dela iz celog intervjua, Krieziu je rekao da je na autoru i uredništvu lista da odluče koji će delovi intervjua biti korišćeni.

„Na autoru i urednicima dotičnog lista je da na kraju odluče koji delovi intervjua će biti korišćeni, a koji ne u konačnoj verziji intervjua“, rekao je Krieziu.

Inače, novinar tog nemačkog lista Mihael Martens juče je rekao da je sa premijerovim timom dogovoreno da su neki delovi intervjua "potencijalno osetljivi" ali da deo o ambasadoru Hoveniejeru nije bio jedan od njih.

„Izgleda da neki ljudi shvataju kao skandal (ili žele da ga u to pretvore) da američki ambasador u nekim slučajevima može znati više o bezbednosnoj situaciji u određenim regionima (u ovom slučaju za sever Kosova) od ministra unutrašnjih poslova.  Ali da li je ovo skandal?“, upitao je novinar.

Novinar je iskoristio priliku da podseti albanske novinare da SAD imaju najveće obaveštajne kapacitete na svetu.

„Pogledajte džinovske ambasade u Prištini, Skoplju, Sarajevu (ili kampu Bondstil). Naravno, tu ne rade samo diplomate. Sigurno je da američki ambasadori ponekad imaju više informacija od drugih, uključujući vlade“, rekao je Martins.

Za nemačke čitaoce, prema njegovim rečima, to ne bi bila novost.

„Gospodin Kurti je dao ovu izjavu tokom našeg snimljenog razgovora i kasnije je odobrio u pisanom transkriptu tog razgovora, koji sam dao njegovom timu pre objavljivanja pošto su neke od tema (ne deo o ambasadoru) bile potencijalno osetljive. Pošto je intervju bio predugačak, uklonio sam neke delove autorizovane verzije koji su manje interesantni našim čitaocima. Među njima je bio i deo američkog ambasadora. Ovo je sve. Nema potrebe za zaverom“, zaključio je on.

Novinar je iz subotnjih tvitova uklonio dva dela koja kosovski mediji najviše citiraju, dok se u objavi od ponedeljka sadržaj značajno razlikovao od onoga što je objavio u subotu.

Martens je u subotu napisao da je premijer Aljbin Kurti u ovom intervjuu pokazao da je napravio kompromis po pitanju registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini Džef Hovenije upozorio da bi se situacija na severu mogla ozbiljno pogoršati.