Hovenijer: Strane u dijalogu da pokažu fleksibilnost, SAD pozdravljaju sporazum

Džefri Hovenijer
Izvor: Klan Kosova

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da Kosovo i Srbija treba da se konstruktivno angažuju u pregovorima u okviru procesa dijaloga, i dodao da je teško govoriti o roku za konačni dogovor, prenosi Kljan Kosova.

„To zavisi od samih strana, ali jedna od važnih obaveza koju su obe strane preuzele jučerašnjim sporazumom je, citiram, „da se usredsrede na hitnu punu koncentraciju na predlog za normalizaciju odnosa“, rekao je Hovenijer.

Hovenijer je naglasio da strane u dijalogu moraju da pokažu fleksibilnost i kreativnost kako bi krenule dalje sa sporazumom o normalizaciji odnosa.

„Postoji niz stvari o kojima treba razgovarati u kontekstu ovog predloga za normalizaciju odnosa dve strane, a ono što Srbija i Kosovo treba da urade jeste da se konstruktivno angažuju u tim pregovorima. Posrednici EU će pomoći u definisanju dnevnog reda u saradnji sa strankama. Tražimo fleksibilnost, kreativnost i napore da se ovaj sporazum uveliko unapredi“, kazao je on.

Hovenije je rekao je da je američka vlada zahvalna na dogovoru koji je juče u Briselu postignut između Kosova i Srbije o registarskim tablicama.

„Jedna od stvari, na kojoj sam zahvalan i mislim da je zahvalna cela američka ambasada i američka vlada, jeste činjenica da je juče postignut dogovor uz posredovanje EU između Kosova i Srbije, za učinjene dve stvari, Mislim da je veoma važno. Jedan je da se izbegne dalja eskalacija i da se preduzmu koraci koji smanjuju eskalaciju stvorenu za primenu režima registarskih tablica, a druga obaveza je bila da se hitno prihvati ovaj predlog za normalizaciju koji je predstavila Evropska unija i podržale Francuska i Nemačka“, rekao je Hovenijer.

On je napomenuo da se Vlada Kosova angažovala na način koji je bio konstruktivan i koristan i pomogla nam da se dođe do sporazuma.

"Ovo je moj prvi pogled na ono što se juče dogodilo, veoma važan korak napred za obe zemlje u kontinuiranoj posvećenosti radu na normalizaciji odnosa i deeskalaciji nekih od pitanja koja su nas sprečila da radimo na nekim od strateških pitanja“, rekao je Hovenijer.

Hovenije je istakao da će iz SAD uvek biti snažnog napora u dijalogu Kosova i Srbije.

„Mislim da ste videli neke naznake podrške SAD dijalogu uz posredovanje EU u jučerašnjim dešavanjima i na sastancima ranije ove nedelje. Ovo je proces koji faciliše EU, to su pregovori Kosova i Srbije, ali mi nismo objektivni posmatrači. SAD su veoma zainteresovane da ovaj proces napreduje uspešno, i radimo sa obe strane kako bismo ga unapredili", poručio je Hovenijer.

On je naglasio da ono što SAD pokušavaju da postignu, je generacija dugoročne ambicije projekta za kompletnu, slobodnu i mirnu Evropu.

„To su godinama bili naši fundamentalni spoljnopolitički ciljevi i verujem da će to direktno doprineti da se ovaj cilj približi ostvarenju“, kazao je Hovenijer.

Hovenijer je naveo da se od Kosova zahteva da se konstruktivno i hitno uključi u dijalog sa Srbijom.

„Uvek postoje konkretni zadaci za strane koje su uključene u pregovore, ali je verovatno bolje da posrednik EU, gospodin Lajčak, govori o narednim koracima. Ono što SAD zahteva je da Kosovo bude konstruktivno, fleksibilno i hitno uključeno u proces, a naravno da će se isto zahtevati i od druge strane”, zaključio je Hovenijer.