Krieziu: Skoro da je došlo do eskalacije protesta, NVO: Skoro 3.000 građana učestvovalo na protestima

Vlada Kosova
Izvor: Reporteri

Portparol kosovske vlade Perparim Krieziu ocenio je da je današnjim protestima protiv poskupljenja struje moglo da dođe do eskalacije situacije i zahvalio policiji što je očuvala red i mir.

On je na svom Fejsbuku napisao da su protesti uprkos pokušajima da dođe do eskalacije bili mirni.

"Takođe se zahvaljujemo građanima na podršci Vladi, jer smo posvećeni da što je moguće više ublažimo uticaj globalne energetske krize na njih", napisao je on.

Tokom protesta došlo je do tenzija kada su učesnici pokušali da se popnu na stepenice zgrade kosovske vlade kako bi održali govore, međutim policija to nije dozvolila zbog čega je došlo do manjeg koškanja između policije i demonstranata, prenosi Reporteri.

U međuvremenu oglasila se i nevladina organizacija Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda i navela da je na protestu učestvovalo oko 3.000 građana.

Takođe, navela je da na protestu nisu poštovane mere uvedene radi sprečavanja širenja koronavirusa, pre svega održavanje distance među učesnicima.

"Protest je bio miuran zahvaljujući dobroj orhganizaciji, ali i dobrog ponašpanja policije koja je održavala red. Važno je da nijedna strana nije preduzela ništa da dođe do eskalacije situacije. Prema proceni saveta, na skupu je učestvovalo 2.500 do 3.000 graađana“, navodi se u saopštenju ove orhanizacije.