Krieziu: Zainteresovani smo da zaustavimo letove ruskih kompanija

avion
Izvor: Pixabay, ilustracija

Portparol kosovske vlade Perparim Krieziu rekao je da su kosovske vlasti već zatražile od NATO da zatvori vazdušni prostor za ruske letelice i preispita raniju odluku, prenosi Glas Amerike.

"Veoma smo zainteresovani da zaustavimo let ruskih kompanija i letelica u našem vazdušnom prostoru, pokrenuli smo ovo pitanje sa Kforom i NATO i u stalnoj smo komunikaciji sa njima za dalje korake i odluke", rekao je Krieziu.

U odgovoru Glasu Amerike, portparolka NATO je rekla da "vazdušni prostor iznad Kosova ostaje otvoren i da komandant Kfora zadržava primarna ovlašćenja da koristi niži vazdušni prostor iznad Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine".

Bivši direktor Kosovske uprave za civilno vazduhoplovstvo Eset Beriša kaže da Kosovo trenutno kontroliše svoj srednji vazdušni prostor, dok visoki vazdušni prostor iznad 6.500 metara kontroliše Mađarska.

"U ovom trenutku visoki prostor Kosova kontroliše mađarska vlast prema sporazumu koji ima sa Kforom iz 2015. godine za pružanje usluga u tom vazdušnom prostoru jer je NATO nadležni organ za vazdušni prostor Kosova i to proizilazi iz Kumanovski sporazum iz 1999. između NATO i snaga bivše Jugoslavije", rekao je Beriša.

On kaže da je pitanje kontrole vazdušnog prostora Kosova više političke nego tehničke prirode. Beriša je naveo da je Kosovo posle proglašenja nezavisnosti usvojilo zakone o civilnom vazduhoplovstvu i da po njemu vlada treba da koristi ta ovlašćenja za donošenje važnih odluka, kao što je slučaj sa Rusijom.

"Zakon o civilnom vazduhoplovstvu treba da sprovodi Vlada Kosova, a ne NATO ili Kfor", rekao je Beriša i naveo da Kosovo može da zamoli organe Kfora ili mađarske vlasti da donesu odluke u vezi sa vazdušnim prostorom Kosova, posebno u slučaju bez presedana kada su skoro sve zemlje zabranile korišćenje vazdušnog prostora za Rusiju.