Krivokapić i Selaković obišli Hram Svetog Save

Selaković sa Krivokapićem
Izvor: Tanjug

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković posetili su Hram Svetog Save u Beogradu, prenosi Tanjug.

Krivokapić i Selaković su u pratnji starešine hrama vladike Stefana obišli najveći pravoslavni hram na Balkanu. Vladika i Selaković su Krivokapiću objašnjavali istorijat i detalje izgradnje hrama i upoznali ga sa radovima koji su završeni u oktobru prošle godine.

Crnogorski premijer nije krio oduševljenje mozaikom, delom ruskih umetnika, koji se prostire na površini od 15. 000 kvadratnih metara.

Krivokapić i Selaković su se popeli na vrh hrama, odakle se pruža veličanstven pogled na Beograd, a crnogorskog premijera posebno je impresionirala kupola visoka 56 metara sa krstom visine 12 metara.

Selaković je svog gosta upoznao sa detaljima izgradnje kupole koja je, kako je rekao, građena kao dupla kupola, tako da je između krova i svoda ostavljeno dva metra prostora da bi se amortizovala bilo kakva vrsta seizmičkog kretanja.

Posetu hramu Krivokapić i Selaković završili su obilaskom kripte u kojoj je sahranjen patrijarh Irinej.