Krstić: Bajden zbog političke scene u SAD tvrdi da postoji mogućnost od prelivanja rata u Ukrajini i na druge regione, poput Zapadnog Balkana

Milan Krstić
Izvor: Kosovo Online

Docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić poručio je u izjavi za Kosovo onlajn da američki predsednik Džozef Bajden pokušava da prikaže kako će doći do domino efekta ako se ne podrži Ukrajina i kako onda sukob može da se prelije i na druge regione, poput Zapadnog Balkana.

On smatra da je Bajdenova poruka da bi uskraćivanje pomoći SAD Ukrajini proizvelo promene u Evropi i na prostoru Balkana, data u unutarpolitičke svrhe.

"Deluje da je ova izjava data u kontekstu sukoba različitih mišljenja koje ima izvršna vlast, predvođena predsednikom Bajdenom i Kongresa, naročito Donjeg doma u kojem većinu imaju Republikanci, a sve oko toga da li treba nastaviti sa finansiranjem rata u Ukrajini. To je jedna od debata koja je relevantna u kontekstu dolazećih predsedničkih izbora. Zato sad predsednik Bajden pokušava da poveća ulog, da prikaže kako će doći do domino efekta ako se navodno ne podrži Ukrajina i kako onda sukob može da se prelije i na druge regione. Dakle, povećava se strah zapravo da bi se dobila ova jedna unutarpolitička bitka koja onda ima i spoljnopolitičke reperkusije jer je Ukrajina u velikoj meri zavisna od zapadnog finansiranja", istakao je Krstić. 

Na pitanje da prokomentariše da li misli da Bajden tim stavom priziva rat, kako je to protumačio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Krstić je odlučan da to nije slučaj.

"Mislim da i Dodik tu izjavu daje iz unutarpolitičkih razloga, dakle ovo nije nikakav poziv za rat, ali jeste, kao što sam već rekao, jedna vrsta političkog preterivanja. To se u teoriji zove sekuritizacija ili pak hipersekuritizacija kada označavate nešto kao izrazitu bezbednosnu pretnju i pridajete mu veći egzistencijalni značaj, kao da je ogromna pretnja ratom, nego što to verovatno u ovom trenutku, po mom mišljenju, jeste. Dodik to koristi, sa druge strane, da prikaže kako je takva izjava pretnja po stabilnost u regionu, to je isto to, samo u ogledalu", kazao je naš sagovornik. 

Krstić je naglasio da je nakon Banjske, malo rekalibriran pristup Amerike u pogledu bezbednosne situacije u regionu i da je to jedan od razloga zbog kojih je i "'džavelin' uveden u proceduru", odnosno razlog odluke da se ove protivtenkovske rakete isporuče Kosovu.

"'Džavelin' još nije zvanično isporučen. Amerika se sada više fokusira na to da pokušava na terenu da napravi nekakav balans. Naravno, daleko od toga da je moguće napraviti balans na terenu, a i daleko od toga da je ovakva odluka legalna imajući u vidu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Mislim da ta odluka nije dobra po stabilnost u regionu, ali je indikator promenjene percepcije koja nije došla odmah nakon Banjske, ali koja je verovatno dugoročno posledica i toga što se dešavalo u septembru na prostoru Kosova i Metohije", zaključio je Krstić.