Ben-Meir: "Džavelin" na Kosovu je poruka za Putina, uskoro će biti poslato još vojne opreme

Džavelin
Izvor: www2facts.net

Politički analitičar Alon Ben-Meir smatra da je odobrenje zahteva Kosova za kupovinu raketa "džavelin" od Sjedinjenih Američkih Država poruka ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da su SAD u potpunosti posvećene poboljšanju bezbednosti evropskih partnera, prenosi Albanijan post.

Američki analitičar je ocenio da prodaja sofisticiranog protivoklopnog sistema "džavelin" u pravcu jačanja odbrambenih kapaciteta Kosova neće biti poslednja pošiljka opreme, jer će mnogo više opreme uskoro biti poslato na Kosovo.

"Uslediće dalje snabdevanje vojnom opremom pošto Kosovske bezbednosne snage (KBS) imaju za cilj da pređu u profesionalne vojne snage do 2028. kako bi ispunile standarde Natoa", napisao je Ben-Meir.

Vrednost američkog "džavelina" koji Kosovo želi da kupi, prema Agenciji za bezbednosnu i odbrambenu saradnju (DSCA), procenjuje se na 75 miliona dolara, dok paket uključuje ukupno 246 projektila i 24 jedinice za njihovo lansiranje – a mera koja ima za cilj povećanje odbrambenih sposobnosti Kosova, u skladu sa ciljevima nacionalne bezbednosti SAD.

"Odluka SAD da prodaju 240 prenosivih raketnih sistema "džavelin" koji mogu da unište tenkove i druga oklopna vozila je doneta da bi se poslala poruka ruskom predsedniku da su SAD u potpunosti angažovane i posvećene poboljšanju bezbednosti evropskih partnera – što je ključno za političku i ekonomska stabilnost u Evropi", dodao je on.

Međutim, ishitrena upozorenja kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Srbija želi oružani sukob na Kosovu, po mišljenju poznatog američkog analitičara, samo izazivaju nepotrebnu napetost i stres. On je izrazio sumnju da premijer Kurti namerno govori o ratu da bi ojačao svoju političku poziciju pred nacionalne izbore na Kosovu.

"Iako je premijer Kurti dužan da garantuje nacionalnu bezbednost Kosova, on to mora da vidi u kontekstu sveukupne posvećenosti Natoa stabilnosti Zapadnog Balkana. SAD će odmah delovati kako bi sprečile bilo kakvu pogrešnu procenu potencijalnog neprijatelja, posebno od strane Rusije", dodao je on.