Zečević: Nemačka sigurno podržava "Otvoreni Balkan", Kurti odbijanjem puca sebi u nogu

Slobodan Zečević
Izvor: Srpska ekonomija

“Otvoreni Balkan” je izvorno inicijativa SAD i EU i ona sigurno ima podršku Nemačke, s obzirom na to da je njena uloga u EU velika, kaže za Kosovo onlajn Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije u Beogradu, povodom polemike između Tirane i Prištine o stavu Berlina o ovom pitanju. 

“To je apsolutno zapadna ideja, ideja zapadnih sila, SAD i EU, a u Uniji Nemačka ima ključnu ulogu”, rekao je Zečević za Kosovo onlajn. 

Objasnio je da je inicijalna ideja bila da, pošto u ovom trenutku nema prijema zemalja Zapadnog Balkana u EU, da se njihov privredni razvoj pospeši međusobnim otvaranjem tržišta i da se pojača privredna razmena da bi kroz svoje unutrašnje balkansko tržište pokušali da povećaju standard stanovništva i da se približavaju standardu koji važi u EU. 

Zečević smatra da je ova incijativa bila međukorak do članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU u budućnosti i pokušaj da se premosti taj period. 

Povodom sporenja albanskog premijera Edija Rame, koji je jedan od potpisnika “Otvorenog Balkana”, i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji odbija da se priključi toj inicijativi, Zečević kaže da je Kurti obuzet svojim nacionalizmom.

“Što se tiče Rame i Kurtija, Kurti je obuzet svojim nacionalizmom i ne vidi o čemu se tu radi. U političkom smislu, to je Kurtijev potpuno destruktivan korak i sam sebi je time pucao u nogu”, navodi Zečević. 

Na to što je Kurtijev politički savetnik Jeton Zuljfaj negirao izjavu albanskog premijera Edija Rame, da nemačka vlada podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" i navoda da Nemačka podržava Zajedničko regionalno tržište u okviru Berlinskog procesa, Zečević kaže da su Berlinski proces i “Otvoreni Balkan” komplementarni i da se upotpunjuju. 

On kaže da Berlinski proces i "Otvoreni Balkan" nisu nepotrebno dupliranje, kako navodi Kurtijev savetnik. 

“Nije to nepotrebno dupliranje. Berlinski proces ima druge namene, a to je ubrizgavanje sredstava iz EU u Zapadni Balkan da bi se pospešila ekonomija. Berlinski proces i "Otvoreni Balkan" upotpunjuju jedan drugog. Nemci su hteli da pospešuju Zapadni Balkan većim finansijskim injekcijama, a "Otvoreni Balkan" je mobilisanje unutrašnjih resursa, pojačavanje privredne rezmene i povećanje standarda. I jedno i drugo je komplementarno”, smatra Zečević.

Душан Силни
12. Avgust 2021.
Надам се да Вучић неће догодине да победи јер овај споразум отворени Балкан ће само штетити Србији. Па зар немамо довољно Албанаца на Космету који нам само проблеме праве, да би смо још додатно увозили албанце из Албаније и Македоније. А са њима и све њихове мигранте. Треба то под хитно зауставити. Тај спораз је на штету Србије. Устани Србине.
Miodrag iz Peći
12. Avgust 2021.
A ti Dušane zasuči rukave pa radi na građevinama, piljoprivredi, rudarstvu, železari...