Kurti: Albanologija nauka koja usmerava znanje Albanaca

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Premijer Aljbin Kurti otvorio je u Prištini tradicionalni seminar o albanskom jeziku i književnosti, uz poruku da je albanologija važna nauka za sve Albance širom sveta, prenosi Ekonomija onlajn.

"Nauka je veliki transformator i ona je proizvodi znanje. Što je nauka specifičnija, ona uključuje više znanja. Trebalo bi da težimo najvišoj nauci o albanskom jeziku. Ako smo maksimalno predani radu i uspeh neće izostati", rekao je Kurti.

Zamenica ministra obrazovanja Edona Maljoku, dodala je da seminar nosi dugu tradiciju, koja okuplja naučnike i studente iz različitih zemalja koji se bave izučavanjem i promocijom albanskog jezika.

"Ovaj seminar nosi sa sobom dugu tradiciju, svaki put okuplja naučnike i studente koji se bave i promovišu pitanje albanskog jezika i tradicije. Ove godine su tema i 'lažne vesti'", rekla je Maloku.

Rektor Prištinskog univerziteta Naser Sahiti naglasio je da je seminar od posebnog značaja za albansku naciju.

"Želim da čestitam organizatorima i njihovim saradnicima na stalnom napretku. Seminar je od svog osnivanja poznat po tome što je je izazvao veliko interesovanje stranaca za naš jezik", izjavio je Sahiti.

Direktor seminara Škumbin Istrefi rekao je da je ovogodišnji seminar organizovan u rekordnom roku i dodao da je interesovanje bilo veoma veliko.

"Prošle godine smo bili primorani da odložimo seminar zbog pandemije koronavirusa, ali ove godine smo nastavili sa istom upornošću. Ovo je tradicionalni seminar, koji ovih dana ujedinjuje sve albanološke studije", rekao je Istrefi.

Miodrag iz Peći
23. Avgust 2021.
Katedra albanologije je najstarija na Beogradskom Univerzitetu i postoji više od sto godina. Uskoro će se otvoriti i istureno odeljenje BU albanologije u Bujanovcu. Inače, Filološki Fakultet i katedra Albanoligije tesno sarađuju sa univerzitetom u Tirani i vrši se razmena studenata i profesora.