Kurti čestitao Dan ujedinjenja Nemačke: Berlin ključna adresa Kosova na putu ka EU

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti čestitao je danas Dan ujedinjenja Nemačke uz podsećanje da se radi o državi koja je posle rata rata najviše ulagala u Kosovo i da je u pitanju jedna od prvih zemalja koja je priznala kosovsku nezavisnost.

Kurti je 33. godišnjicu ujedinjenja Nemačke čestitao putem Fejsbuka kancelaru Olafu Šolcu, nemačkom narodu, Albancima koji žive u Nemačkoj „i svima koji veruju u demokratsko pravo na samoopredeljenje i ujedinjenu Evropu“.

„Nemačka je bila jedna od zemalja koje su najviše podržavale Kosovo 90-ih godina, dok su u vreme kada je srpski režim odbijao Univerzitet u Prištini, nemački univerziteti potpisali sporazume sa prištinskim. Nemačka je evropska država koja je posle rata najviše ulagala u Kosovo i jedna od prvih zemalja koja je priznala državu Kosovo od 20. februara 2008. godine“, naveo je Kurti.

On je podsetio i na podršku Nemačke kada je u pitanju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. 

„Nemački vojnici koji su pripadnici Kfora na Kosovu svakodnevno doprinose očuvanju mira u našoj zemlji. Nemačka je zemlja sa najvećom albanskom dijasporom sa Kosova. Nemačka je sigurna domovina za skoro pola miliona sunarodnika koji su u poslednje tri decenije odigrali ključnu ulogu u životu i društvenom i političkom razvoju na Kosovu“, istakao je Kurti. 

Kosovski premijer je dodao da je Nemačka ključna adresa Kosova na putu ka Evropskoj uniji.