Bisljimi: Kosovo će ove godine imati najveći ekonomski rast u regionu

Besnik Bisljimi
Izvor: Klan Kosova

Potpredsednik Vlade Besnik Bisljimi izjavio je da će Kosovo u 2022. godini imati najveći ekonomski rast u regionu. Dodao je i da će u okviru vladine ekonomske politike biti pružena podrška domaćim preduzećima koja posluju u inostranstvu, prenosi Ljajmi.

"Sektori poput energetike su veoma važni, vlada je podržala 21 kompaniju, a fokus je da domaćim proizvođačima omogućimo tržište u inostranstvu. Smatram da će Kosovo u 2022. godini imati najveći ekonomski rast u regionu", rekao je Bisljimi na otvaranju 21. međunarodnog sajma EKSPOKOS u Prištini, na kome učestvuju 22 domaće kompanije, ali i gosti iz Engleske, Italije, Albanije, 

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli rekla je da će se o strategiji za obnovljivu energiju raspravljati sledeće nedelje.

"Naša vizija budućnosti energetike je jasna, uz saradnju EU očekuje se dekarbonizacija energije do 2050. godine, stvaranje mogućnosti obnovljive i solarne energije i energije vetra, ali i promocija ulaganja u panele", rekla je Rizvanoli.

Ministarka industrije Rozeta Hajdari je istakla da se radi na dovođenju investitora iz inostranstva.

"Kosovo je bezbedna država. Ima investicione prednosti i nudi povoljne troškove. Mi kao ministarstvo radimo na industrijskoj politici, da izvučemo najbolje, kako u prirodnim resursima tako i ulaganjima koja će doći iz inostranstva", rekla je Hajdari.

Međunarodni sajam EKSPOKOS, koji se na Kosovu organizuje već 21 godinu, održava se u Prištini i  posvećen je građevinarstvu, energeticic i bezbednosti.