Kurti: Imali su spreman sporazum sa Srbijom i uveli Grenela kao posrednika, Osmani je istinski vođa DSK

Kurti i Grenel
Izvor: GazzetaExpress

Vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti izjavio je da je njegova vlada pored opozicije i predsednika Kosova, za oponenta imala i američkog posrednika u dijalogu sa Beogradom Ričarda Grenela, prenosi Ljajmi.

"S jedne strane, opozicija i predsednik, a sa druge strane, imali smo organizaciju gotovog sporazuma između Kosova i Srbije, gde su oni uveli Ričarda Grenela kao posrednika, tako da bi naše pripreme za dijalog posle spremnog sporazuma mogle da budu zamenjene slavljem. Sa nekom vrstom napada spolja se suočila demokratska Vlada Kosova", rekao je Kurti.

Za Grenela kaže da ima drugačiji karakter od ostalih diplomata.

"Grenel ima profil koji nismo videli kod drugih diplomata. Iako je moj pristup bio konstruktivan, nije krunisan uspehom“, rekao je Kurti.

On je, takođe, ukazao i da će na sledećim izborima njegova stranka Samoopredeljenje nastojati da osvoji više od polovine mandata u skupštine, kako ne bi morala da formira koaliciju nalik ovoj koju su imali sa Demokratskim savezom Kosova.

"Samoopredeljenje pored toga što će biti prvoplasirana stranka na izborima, mora da osvoji više od toga, jer kada je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije, drugi se okupljaju protiv nas. Nismo postavili crvenu liniju DSK, ali je rukovodstvo te stranke prešlo crvenu liniju, prešlo je na drugu stranu“, rekao je Kurti.

On je istakao i da je pravi lider DSK Vjosa Osmani, presednica Skupštine Kosova, koja je tu stranku dovela na drugu poziciju na prethodnim izborima. Kurti međutim kaže da će zahvaljujući trenutnom pristupu DSK na sledećim izborima biti treći po broju glasova.