Kurti: Intervenisali smo u RVP "Priština" da zaustavimo neodgovorno upravljanje

RKV Priština
Izvor: Zeri

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti saopštio je da je razrešen zamenik izvršnog direktora Regionalnog vodovodnog preduzeća "Priština" (RVP) i da je to učinjeno da bi se sprečilo neodgovorno upravljanje kompanijom.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa odlazećom ministarkom ekonomije Rozetom Hajdari istakao da su odluke o razrešenju službenika ovog preduzeća donete na sastanku koji su u utorak održali članovi privremenog odbora RVP "Priština", prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, te odluke su donete u skladu sa zakonima o javnim preduzećima sa ciljem da se sačuva javni novac.

Istakao je i da je privremeni odbor bio primoran da brzo reaguje, pošto je RVP "Priština" pretrpela veliku štetu sa tom upravom.

"Preduzeće je od dobiti od 864.000 evra u 2016. godini palo na gubitke od 705.000 evra u 2018. godini. Dobilo je najgore moguće mišljenje od eksternog revizora, a unutrašnji revizor nije uzet u obzir", ocenio je Kurti.

Odlazeći kosovski premijer je naglasio da je menadžment, iako sa gubitkom, odlučio da radnicima isplaćuje bonuse.

"Bili smo primorani da intervenišemo kako bismo sprečili ovu zloupotrebu javnog novca neprofesionalnim i neodgovornim upravljanjem", poručio je Kurti.