Kurti: KAP da ne otvara nove procese privatizacije

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kandidat Pokreta Samoopredeljenje za premijera Aljbin Kurti pozvao je Kosovsku agenciju za privatizaciju da ne osporava institucionalne mehanizme i da ne pokušava da otvori nove privatizacije ili likvidacije suprotno odlukama koje su na snazi.

"U našem upravljačkom programu predvideli smo radikalnu promenu statusa Kosovske agencije za privatizaciju. Cilj nam je bio da preispitamo čitav proces privatizacije, koji je podrazumevao različit tretman i javne i državne imovine. Naša vlada je na dve sednice, 10. marta i 23. marta 2020, donela dve odluke tražeći od KAP obustavi sve radnje u vezi sa nepokretnom imovinom sa spiska imovine za izdavanje, a zatim da na neodređeno vreme obustavi sve radnje povezane sa na nepokretnosti pod njenom upravom“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, te odluke je ukinula sledeća vlada, ali su se zahtevi za KAP ne radi nove privatizacije nastavili.

"Obavešten sam da odbor KAP potpuno nezakonito teži zloupotrebi institucionalnog vakuuma pokušavajući da pokrene nove talase likvidacije suprotno gore pomenutim odlukama. Odbor se poziva na navodnu nezavisnost institucije i potrebu da država brže privatizuje kako bi stvorila dodatne prihode za državni budžet“, rekao je Kurti.

On je upozorio Kosovsku agenciju za privatizaciju da ne osporava institucionalne mehanizme i ne pokušava da otvori nove privatizacije ili likvidacije suprotno odlukama koje su na snazi.

"Želim da vas obavestim da je jedan od glavnih stubova programa naše vlade i dalje borba protiv korupcije i organizovanog kriminala“, napisao je Kurti na Fejsbuku.