Ponovo privatizacija hotela Grand u Prištini, prethodni kupac osporava proces

Grand hotel
Izvor: Gazeta ekspres

Ministarstvo trgovine i industrije na Kosovu, kroz Zakon o strateškim ulaganjima, započelo je proceduru za ponudu preduzeća "Hotel Grand" u Prištini privatnim investitorima, ali se takvoj inicijativi protivi bivši kupac ovog hotela Ziljkif Beriša, piše Gazeta Ekspres.

Ministar trgovine i industrije na Kosovu Veselj Krasnići rekao je za Radio Slobodna Evropa da postoje tri investitora zainteresovana za ovaj proces.

"Do ove faze, međuministarska komisija je pregledala investiture a biće formirana operativna grupa za pregled ovih aplikacija", rekao je Krasnići, ali nije pružio više detalja o procesu.

Grand hotel 2006. godine, u osmom talasu privatizacije, kupio je vlasnik kompanije NTP "Unio Komerc" Ziljkif Beriša.

Hotel je, kao društveno preduzeće, prodat više od 8 miliona evra, dok je ugovor kupca obavezao da investira 20 miliona evra i zaposli 570 radnika.

Ali tada je Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) utvrdila da kupac nije ispunio preuzete obaveze i to je dovelo do tužbe između kupca hotela Grand i KAP.

Posle mnogih tužbi, KAP je 2012. godine vratila kompaniju pod svoju upravu.

Predstavnik kupca ovog društvenog preduzeća Armend Beriša rekao je da još uvek traje suduski proces i da niko nema pravo da privatizuje ili preduzme bilo kakvu akciju za to preduzeće.

"Nakon što iscrpimo sve mogućnosti na sudovima na Kosovu, nastavićemo sa spoljnom arbitražom. Uplate koje smo izvršili za kupovinu hotela su u KAP, izvršili smo dodatna ulaganja i nisu vraćena. Proći ćemo sve ovo do kraja. Pismeno smo obavestili Ministarstvo trgovine i industrije da smo na sudu. Ova imovina je u sporu i ne može biti prodata", rekao je Beriša.

U Kancelariji za informisanje KAP rekli su se svi sudski postupci u vezi sa ovom pravnom radnjom završili pravosnažnim sudskim odlukama u korist KAP.

"KAP upravlja ovim hotelom koji je spreman za privatizaciju, čak i kroz Zakon o strateškim ulaganjima. KAP koordinira sa vladom Kosova u pronalaženju relevantnih investitora iz oblasti ugostiteljstva u privatizaciji hotela Grand, imovine od posebne važnosti", kaže se u odgovoru KAP upućenom RSE.

Zakon o strateškim ulaganjima, kroz koji se Hotel Grand privatizuje, stupio je na snagu u februaru 2017. godine.

Prema tom zakonu, obim ulaganja za sticanje statusa strateškog ulaganja iznosi od 10 do 30 miliona evra, u zavisnosti od sektora.

Prioritet u odabiru projekata za sticanje statusa strateškog ulaganja, prema zakonu, imaju projekti sa većim obimom ulaganja i koji generišu više radnih mesta.

Grand hotel otvoren je 25. aprila 1978. Površine je približno 32.000 m2. Hotel ima i restoran, kafe bar, noćni bar i salu za konferencije.

Trenutno u prostorijama hotela Grand posluju različite firme, počev od medijskih kuća, kancelarija za razne pravne usluge, računovodstvenih firmi, stranih organizacija i dr.

Sedamdesetih godina prošlog veka hotel Grand bio je poznat kao jedan od najvećih hotela u bivšoj Jugoslaviji.