Kurti: Kosovo na prvom mestu po vladavini prava na Balkanu

Aljbin Kurti
Izvor: RTK2

Kosovski premijer Aljbin Kurti ugostio je danas izvršnog predsednika Atlantskog saveta generala Džejmsa Džonsa, osnivača i predsednika Fondacije Malama Kau Mela Jokojamu, kao i bivšeg ministra odbrane Albanije Fatmira Medijua.Razgovarali su o političkim dešavanjima, mogućnostima ulaganja i bezbednosnim pitanjima na Kosovu i u regionu, prenosi Reporteri.

Oni su razgovarali o političkim dešavanjima, mogućnostima ulaganja i bezbednosnim pitanjima na Kosovu i u regionu.

Premijer Kurti je obavestio generala Džonsa o napretku tokom jedne trećine mandata vlade, ističući institucionalnu stabilnost, pozitivne ekonomske i demokratske pokazatelje.

On je izdvojio rangiranje Kosova na prvom mestu po vladavini prava na Balkanu, prema projektu Svetske pravde, uspon za 17 mesta po borbi protiv korupcije, prema Transparensi internešenel i uspon 17 mesta više po slobodi medija prema Reporterima bez granica.

"Kao neizbežni saveznik i prijatelj, potrebna nam je pomoć Sjedinjenih Američkih Država da postanemo deo NATO programa Partnerstvo za mir, dok ne postanemo punopravni član NATO-a", rekao je premijer Kurti, ističući rast budžeta za odbranu. za 52 odsto i veoma dobru saradnju i učešće u zajedničkim misijama i vežbama Kosovskih bezbednosnih snaga sa američkom vojskom i NATO-om.

Premijer je istakao posvećenost Vlade promovisanju investicija kroz održivi ekonomski i društveni razvoj i nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji.

General Džons je bio vrhovni komandant Alijanse za Evropu i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD. Podržao je članstvo Albanije u NATO-u i pokretač je Baltičke, Mediteranske i Crnomorske inicijative, koja uključuje sve zemlje Centralne Evrope za ulaganja u infrastrukturu, energetiku i tehnologiju.

Sastanku prisustvovala i poslanica Skupštine Republike Kosovo Šćipe Seljimi, i savetnik premijera Kurtija Ljuljezon Jagdžiu.