Vučić: Od kad je na vlasti Aljbin Kurti imamo za 50 odsto uvećan broj napada na Srbe

Aleksandar Vučić
Izvor: printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se danas javnosti iz Palate Srbija navevši da smo se u prethodnih 10 godina suočili smo se sa brojnim krizama.

Vučić je svoje obraćanje podelio u 10 tačaka, a "tačka 2 je Kosovo i Metohija, i to je najvažnije pitanje, sudbine našeg naroda".

"Pričali smo sa predstavnicima međunarodne zajednice, i pokušaj razgovora sa predstavnicima Prištine i želim da vam ukažem šta se zbiva po tom pitanju. Mi prethodnih godina, od kad je na vlasti Aljbin Kurti imamo za 50 odsto uvećan broj napada na Srbe. Na to niko nije reagovao. Suočeni smo i sa neprimerenim pritiscima i ocenama svega što se zbiva na KiM i kršenjem međunarodnog javnog prava, i brisanjem Rezolucije 1244, licemerjem dela zapadnog sveta koji se poziva na povelju UN, a istovremeno ne poštuje Rezoluciju 1244", kazao je predsednik.

Predsednik kaže da dijalog sa Prištinom gotovo da više ne postoji, i da "gospoda iz Prištine ne žele dijalog".

"Odbili su i sastavljanje zajedničkog saopštenja. Tražili su da se izbaci reč, pa rečenica. Ja sam pristao na sve, znajući da oni neće pristati. Oni su tražili da izbrišemo da se Vučić zalaže za mir, pošto je on "mali Putin". Na kraju nisu hteli ništa. Samo da imate u vidu da se cela politika danas svela na to da bi mnogi da glume lokalnog Zelenskog, da glume žrtve, a da im niko ništa ne radi", dodao je predsednik.

Vučić kaže da je mnogo ozbiljnije to što se naša situacija na Kosovu pogoršala.

"U međuvremenu su se desile mnoge promene, i ovo je možda ključna stvar zbog čega se obraćam. Naime, naša situacija je promenjena na gore, i posle izjava predsednika Rusije Vladimira Putina. Ne zato što je on imao nameru da našteti Srbiji, već je pitanje KiM na drugačiji način postavio, u zaštitu interesa ruskih", kazao je Vučić.

Naša pozicija promenjena na gore posle izjava Putina

Vučić je potom pročitao Putinovu izjavu Antoniu Guterešu.

"Gospodine Guterešu, što se tiče invazije, dobro sam upućen u situaciju na Kosovu. Dobro se sećam odluke Međunarodnog suda da kada neka teritorija želi da proglasi nezavisnost ne mora da traži dozvolu centralne vlade. To je bila presuda o Kosovu, tako je odlučio međunarodni sud. Lično sam čitao mišljenja pravnika. Ako je tako, DNR i LNR mogu da uživaju isto pravo, pošto je presedan stvoren. Da li je to tako? Da li se slažete? Gutereš je zapitao: "Da li su UN priznale Kosovo?" Putin je odgovorio: "Da ali međunarodni sud jeste". Mnoge države su priznale Kosovo, činjenica je da su to uradile zapadne zemlje. Mi smo isto uradili sa republikama Donbasa. Nakon toga su tražili vojnu pomoć, i mi smo imali pravo na to", pročitao je Vučić Putinove reči.

Predsednik Srbije je podsetio da je Putin našao presedan, kako bi opravdao proglašenje nezavisnosti republika Donbasa.

"Još nekoliko činjenica, pa ću vam objasniti šta nas čeka. 8. oktobra 2008. godine GS UN je na predlog Srbije usvojila rezoluciju A-RIS-63-3 kojim je od Međunarodnog suda pravde tražila savetodavno mišljenje. Pitanje je glasilo: "Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom". Oni su tada odgovorili da rezolucija nije protivna međunarodnom pravu. Na to se poziva Putin, na to se poziva i Kurti", kazao je on.

Vučić kaže da je iskorišćen propust tadašnjih vlasti Republike Srbije u formulisanju pitanja.

"Pitanje je trebalo da glasi: "Da li je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosovo postalo nezavisna država?" Tada bi odgovor svakako bio negativan. Međunarodni sud nije ustanovio da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, već je protivno", kazao je on.

Predsednik je dodao da smo sami doprineli svojoj propasti, i da se zbog svega onoga što danas postoji kao svetski sukob, gde žele potpuni obračun sa Putinom i Rusima događa sledeće.

"Šta god govorili na Zapadu, oni znaju da tvrdnja o pravnom precedentu nije naivna. Putin braneći svoje poteze je povukao argument koji nije lagan. I bez obzira što će na zapadu reći da nije isto, i mi ćemo reći da nije isto, Putin je rekao da je na Krimu sproveden referendum, isto to i u DNR i LNR, možda i na Hersonu", kazao je on.