Kurti: "Mini Šengen" više ne postoji, imamo inicijativu sa drugim imenom i koordinatama

Aljbin Kurti
Izvor: GazzetaExpress

Premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdio je da je danas imao polemiku sa srpskom premijerkom Anom Bernabić na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Tirani, prenosi Gazeta ekspres.

Kurti je rekao da je upravo po pitanju priznanja postojala polemika sa srpskom premijerkom.

"Nije želela da prihvati da je Kosovo nezavisna i suverena država. Naglasio sam da bi Srbija trebalo da se distancira od Miloševićevog režima i njegovog nasleđa. Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije pre 13 godina, poslednji je trenutak da Srbija proglasi nezavisnost od Kosova“, rekao je Kurti.

On je ukazao da je potrebno da Srbija prizna nezvisnost Kosova.

"Sve ove inicijative su u zastoju jer nedostaje priznanje Srbije. To bi stvorilo situaciju u kojoj bi ne samo Srbija i Kosovo, već i sve države mogle više da se kreću ka EU. Na kraju ove decenije moraćemo da budemo spremni za integraciju u EU “, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da Kosovo ima težak položaj jer još nije dobilo liberalizaciju viznog režima.

Kurti je ukazao da inicijative poput Samita za Zapadni Balkan više nisu povezane sa regionalnim “Mini Šengenom”.

"Mini Šengen više ne postoji, postoji zajedničko regionalno tržište, koje će sledeći sastanak imati u prvoj polovini jula. Ta inicijativa je pitanje kojim se bavi Berlinski proces, sa drugim imenom i drugim koordinatama“, rekao je Kurti.

Miodrag iz Peći
10. Jun 2021.
Reći u lice svom domaćinu i pored toga što je Mini Šengen Ramina ideja a koliko juče ju je podržao i Pslmer je više nego sramno. To je eho nedavnog smenjivanjem predsednika Albanije Iljira Meta koalicionog partnera Kurtija na minulim izborima. Sujeta nego šta.