Kurti: Hoćete da nas okupirate?; Brnabić: Kako da okupiramo sopstvenu teritoriju?

Samit u Tirani
Izvor: Vlada Srbije

Kosovski premijer Aljbin Kurti, na Samitu Zapadnog Balkana u Tirani kome prisustvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zatražio je danas da se redefiniše CEFTA sporazum u kome bi Kosovo bilo tretirano kao država, saznaje Tanjug.

Kurti je takođe pozvao Srbiju da prizna Kosovo.

Na to mu je odgovorila premijerka Brnabić koja je rekla da aktuelni format dobro funkcioniše i da ne postoji nijedan pravni argument da se bilo šta menja, jer je Kosovo deo Srbije.

Brnabićeva je podsetila Kurtija da Kosovo ne priznaje pet članica EU, da nije članica UN i da u tom smislu sigurno ne može imati drugačiji status od postojećeg.

Na to je replicirao Kurti sa pitanjem: “Šta ćete da uradite, je l hoćete da nas okupirate?”, a Brnabić mu je odgovorila: “Kako mislite da okupiramo sopstvenu teritoriju?”.

Uvod u dijalog

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je sastanak u okviru Samita Zapadnog Balkana u Tirani bio teži nego što je očekivala, navodeći da je više predstavljao uvod u predstojeće događaje, među kojima je i dijalog Beograda i Prištine, nego što se govorilo o regionalnim temama.

Brnabić je novinarima rekla da je pokušala da se fokusira na dobre rezultate i saradnju u regionu, a da je “neko drugi” razgovor prebacivao na teren politike.

“Ali ako želite da govorite o politici, onda smo tu da kažemo činjenično stanje, ali i da je saradnja važna”, rekla je Brnabić.

Na Samitu su pored premijerke učestvovali i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ali i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Upitana da li je imala priliku da razgovara sa njim, s obzirom da se za nekoliko dana održava dijalog u Briselu, Brnabić je kazala da nije imala takvu priliku, ali je imala, kaže, “razmenu mišljenja” tokom samita.

“Mislim da je tu bilo provakcija i njegovih ideja o tome kako treba da izgleda regionalna saradnja, ali mislim da je dobio adekvatan odgovor i činjenično stanje”, rekla je Brnabić.

Velike razlike

Na pitanje koje su to ideje bile i kakav je bio odgovor, premijerka kaže da nije sigurno koliko može o tome da govori, jer se sve dešavalo iza zatvorenih vrata, ali je, kaže, bilo u njegovom maniru da sve počinje od njega i nove administracije.

Govorio je o tome kako “ne može više ovako da se sarađuje” nego u drugačijem formatu u kome su “Kosovo i Srbija jednaki partneri”.

Premijerka mu je, kaže, odgovorila da to nije moguće i da postoje velike razlike, Srbija je suverena država, a Kosovo nije, i da je takve stvari najbolje ostaviti za dijalog.

Lio
10. Jun 2021.
Bravo Kurti
Rado
10. Jun 2021.
Bravo Ana.
Kosovo je okupirano i oteto 99 god silom od strane Nato pakta na celu sa Amerikom i dalhe je okupirano jer crpe sve resurse prirodnog bogastva za uslugu ucinjenu Albancima.Klark Olbrajtova se dobro obogatili a narid Kosova osiromasio.
Volkov
10. Jun 2021.
Sta bre "bravo Kurti", Kurti je dobio po usima, i sada bolje zna svoje mesto.
Viki
11. Jun 2021.
Sta bravo Kurti?Nista pametno nuje ni rekao
Bajram Adili
11. Jun 2021.
Svaka cast G Kurti , nece vise Vucko igrati macke i misa sad ce vucko razbiti zube koliko je ostrio ovih godina ..
Still Are
12. Jun 2021.
Kosovo je okupirano i to ce trajati tako ne jos dugo.Stvari ce se promeniti katastrofalno u ne samo na Balkanu vec u celom svetu..a zapadna alijansa ce doziveti poraz kao nikad pre..Srbija ce povratiti sve svoje teritorije...
To
12. Jun 2021.
To Kurti legendo Kosova.
Peconi
12. Jun 2021.
kosovo je okupirano,carina kosovska,zakoni kosovski na strani Alnanaca,vracaju autobuse sa granice,ma nemojte se zavaravati,Kosovo je davno izgubljenjo,samo se laze ovaj naivan Narod..
Olssi.pz
14. Jun 2021.
zlo srbije je bio milosevic, nije znao sa albancima od 1999 g kosovo je izgubljeno, ovo sto se pise i prica u vezi kosova sve su to price za malu decu.gledajmo buducnost jer od povratka kosova nema nista ...