Kurti na samitu u Sloveniji i o srpskim migovima 29

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti koji je danas učestvovao na Samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, u svom govoru je zatražio da se osudi "umešanost srpske vojske na kosovskoj granici", prenosi Ljajmi.

Kurti je pozdravio današnju zajedničku Deklaraciju sa samita EU-Zapadni Balkan, ali je izrazio i određene rezerve.

"Smatramo da kada govorimo o Zapadnom Balkanu treba reći šest zemalja Zapadnog Balkana, jer postoji šest država. Smatramo da „suočavanje s prošlošću“ treba pomenuti jer je to neophodan deo napora za pomirenje. Takođe smatramo da bi ovaj Samit trebalo da osudi umešanost srpske vojske na kosovskoj granici: borbeni avioni MiG-29 leteli su uz granicu, dok je ruski ambasador u Beogradu otišao na granični prelaz da pregleda tamošnje okupljanje srpskih trupa. Tokom našeg sastanka u Briselu, 15. juna, predložio sam predsedniku Srbije da potpiše Deklaraciju o miru o nenapadanju, ali je on to odbio", poručio je između ostalog Kurti.

On je podsetio da je prošlo više od tri godine otkako je Evropska komisija po drugi put preporučila liberalizaciju viznog režima za Kosovo i zbog toga je još jednom uputio poziv liderima zemalja koje se protive liberalizaciji viza za Kosovo da priznaju napredak koji je Kosovo postiglo po ovom pitanju.

U svom govoru spomenuo je i borbu protiv pandemije koronavirusa, kao i ekonomske izazove sa kojima se Kosovo suočava.

„Lično sam podneo izveštaj predsednici Ursuli fon der Lajen o potrebama za ulaganjima tokom njene posete Kosovu i radujemo se budućem angažovanju sa EU, ali i sa EIB, EBRD i Svetskom bankom“, rekao je Kurti.

Sa Kurtijem, na samitu u Sloveniji bili su i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala i ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati.

Miodrag iz Peći
06. Oktobar 2021.
Na vaš upad ROSU na sever KiM je dovoljan razlog ne da se podignu MIG 29 već da se duž admistrativne granice postave tenkovi, borna kola i raketne i PVO baterije jer vam je i sam gensek NATO Stoltenberg izričito naredio da se na sever KiM ne smeju keetati ROSU i KBS sa dugim cevima i oklopnim vozilima. Čudiš se što vam ne odobravaju viznu liberalizaciju koju niste zaslužili zbog uvođenja taksi, navodnog reciprociteta i ne osnivanja ZSO. Insistiranjem na tretiranje Kosova * kao ravnopravnog člana MZ nećete ništa dobiti već izgubiti. Što se tiče ambasadora ruske federacije je savim normalno jer je to predstavnik države stalne članice SB UN i još nešto Srbija u svako doba može pozvati Rusiju da zajedno sa srpskom vojskom brani međunarodno oriznatu teritoriju Srbije. Imamo primer sporazum Sirije i Rusije, pa Turske i Libije i Azerbejdžana i Turske...
Prijatelj svih
07. Oktobar 2021.
Samo me interesuje dali di ti prodao svoju zemlju, u Peći . Ako jesi onda di ti svoje kodovo poneo i u torbi i u srcu i treba stalno da se poklonis parama koje si dobio od kosova.
S
07. Oktobar 2021.
Tako je brate 👍🇷🇸🇷🇸🇷🇸
peki
06. Oktobar 2021.
Samo se zalite ,uskoro ce \kfor i Nato da dozvole 1000 vojnika da mogu da se rasporede na Kosmetu jer rezolucijom 1244 to je i potvrdjeno i dalje je na snazi .Moguc je i povratak ruskih trupa u okviru Kfora
Aaaa
06. Oktobar 2021.
Samo places i kukas kurti ,jak si kad krenes na obican narod da ga proteras a cim ti se pokaze malo snaga i jedan avion odmah ,,u pomoc,,