Kurti: Nadam se da će u Briselu danas naći rešenje za stanje na severu

Aljbin Kurti.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti izrazio je nadu da će se na današnjim pregovorima koji se vode u Briselu pronaći rešenje za situaciju na severu Kosovu, nastalu nakon odluke o uvođenju reciprociteta za registarske tablice iz Srbije i o ukidanju srpkih tablica sa oznakama gradova na Kosovu, prenosi Gazeta ekspres.

Kurti je rekao da će šef kosovskog pregovaračkog tima i potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi održati odvojene sastanke sa izaslanikom EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a onda će možda biti održan i sastanak sa šefom srpske delegacije Petrom Petkovićem.

"Želim i nadam se da će se rešenje tamo pronaći. Spremnost smo pokazali i u ponedeljak ujutro kada mi je došao komandant Kfora koji je dao predlog, koji je bio racionalan i podrazumevao je uklanjanje barikada i zamenu specijalnih jedinica dok se situacija ne smiri pripadnicima NATO ili Kfora. Granična policija ostala bi na Brnjaku i Jarinju i nastavio bi se reciprocitet registarskih oznaka. Mi smo ovo načelno prihvatili”, rekao je Kurti.

On je dodao da su isti predlog odbacili srpski predstavnici i naglasio da je Srbija prošle nedelje odbila i sastanak u Briselu.

Miodrag iz Peći
29. Septembar 2021.
Samo čvrst dogovor o zabrani bilo kojih specijalnih vojnih ili policijskih snaga severno od srpske reke Ibar i nastavak dogovora o registarskim tablicama (nikako se ne može uslovljavati ukidanje tablica iz Srbije za Kosovo Metohijske izdate u Srbiji sa KS tablicama koje su ukinuli) jer ovo je bila samo geneealna proba za desant na Zubin Potok, Jezero Gazivode i hidroelktranu Valač. Na administrativnoj granici prema tzv. Centralnoj Srbiji od Zubinog Potoka do Leposavića samo da budu snage KFOR - a, nikakva pogranična policija. To bi relaksiralo situaciju i ne bi došlo do dizanja tenzija. Svašta se može desiti iz straha od četničko - ruske invazije, o čemu neprekudno spinuju i vrhovna komandatica nepostojeće vojske i premijer lažne države.
P. S. Lično sam doživeo da su makedonski graničari kod Tetova (albanski regruti) povicima: "Ćetnik! Ćetnik! " pucali u švercere i ubili nekoliko Pećanaca.
zabeli ks
29. Septembar 2021.
Čvrst dogovor jedino kada budemo se međusobno priznali. Ovo su samo šminka, a nerešenje. Miodrage vidi se da vas frustracija več zamaglio mozag, vi bi zabranili našu policiju! proglasi našu reku Ibar Srpsku! Srbske tablice na Albanskom Kosovo! Nisu administrativne granice nego međunarodne priznate Srbiji 1878 godine. Nise svjestan situacije, srpska čizma nikada više neč kroči na tlu Albanskog Kosova. KFOR ima ograničan mandate, kad tada če otiči, Albansko Kosovo biče srbima kao Rusima u Avganistanu - Vijetnamu.
Lii
29. Septembar 2021.
Bravo Kurti