Kurti: Kosovo ispunilo uslove za Savet Evrope, pitanja iz dijaloga rešavati u Briselu

Aljbin Kurti i Kvinta
Izvor: Društvena mreža "X"

Kosovski premijer Aljbin Kurti, nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte i EU, izjavio je da je sagovornicima predočio da je Kosovo ispunilo sve uslove za članstvo u Savetu Evrope, a da se pitanja koja se tiču dijaloga moraju rešavati u Briselu.

"Pre sutrašnjeg sastanka u Savetu Evrope o dnevnom redu Komiteta ministara, sastao sam se sa ambasadorima Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije, SAD i EU i podsetio da su eminentni pravnici, Dora Bakojani, kao i Parlamentarna skupština Saveta Evrope, zaključili da je Kosovo ispunio sve kriterijume za članstvo", naveo je Kurti na društvenoj mreži "X".

Dodao je da je sa 131 glasom za i 29 protiv, Parlamentarna skupština Saveta Evrope preporučila da se Kosovu otvori put za punopravno članstvo bez daljih preduslova.

"Pošto autokratije ugrožavaju demokratske vrednosti u Evropi, pozvao sam ih da ostanu uz demokratska dostignuća Kosova i podrže našu kandidaturu za članstvo u Savetu Evrope. Ovo je istorijska prilika", poručio je Kurti.

Prema njegovim rečima - pitanja koja se tiču dijaloga treba rešavati u Briselu.

"Podvukao sam da je Srbija prošle godine, 26. oktobra u Briselu, odbila da potpiše paket koji bi omogućio punu primenu sporazuma, uključujući i član 7, a u vezi sa članom 10. Pitanja koja se tiču dijaloga moraju da se rešavaju u Briselu", zaključio je Kurti.