Kurti: Nikada nisam pomišljao da ujedinjenje Kosova i Albanije može da izazove rat i sukobe

Kurti za austrijski institut Riner u Beču

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je na poziv austrijskog instituta "Karl Rener" u Beču govorio o ideji ujedinjenja sa Albanijom, mogućem priznanju Kosova od Španije, Vašingtonskom sporazumu i novoj administraciji u SAD, rekao je da Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije zamišljena kao "nezavisnost od Albanije, već kao oslobođenje od Srbije", prenosi Gazeta ekspres.

Kurti, istakao da mu nije cilj i zamisao da ujedinjenje Albanije i Kosova "izazove rat ili da izazove nedemokratske sukobe bilo koje vrste".

"Po ovom pitanju, želim da istaknem činjenicu da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nikada nije bila zamišljena kao nezavisnost od Albanije, već kao oslobođenje od Srbije i to nikada nećemo zaboraviti. Dakle, svi Albanci koji bi hteli ovu uniju, oni nisu protiv bilo koga i nije nam namera da nas učinimo većim, već da doprinesemo boljitku i slobodi, odnosno kao izraz slobode, a ne kao izraz agresije. Kao premijer, u ovom mandatu dobio sam ’kartu’ za rad i pravdu i to su moji prvi i najvažniji prioriteti", rekao je Kurti.

Kada je reč u mogućem potezu Španije u vezi sa otvaranjem Kancelarije za trgovinu i kulturu u Prištini, Kurti je ocenio da je to korak u pravom smeru.

"Verujem da Španija treba da ide u pravcu Slovačke i Grčke, koje priznaju kosovski pasoš, a sa naprednjačkom vladom, optimista sam da su ovi znaci koje vidimo iz Španije u pravom smeru i da uskoro možemo očekivati neke pozitivne pomake", rekao je Kurti.

On se dalje osvrnuo na Vašingtonski sporazum za koji je rekao da ima pozitivne elemente kao što je priznanje od strane Izraela.

"Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, ima mnogo elemenata u tom sporazumu, ne kažem da nijedan nije dobar, na primer uzajamno priznanje sa Izraelom je pozitivno, ali opet moram da kažem da su bilateralne obaveze Kosova i Srbije od 4. septembra prošle godine bile više taktički potez Trampove administracije pre tamošnje izbore. U tim tačkama sporazuma vidim napor za brzo rešenje koje bi pomoglo međunarodnom imidžu bivšeg predsednika i lokalnoj politici, umesto da pomogne Kosovu i Srbiji da napreduju", smatra on.

Kurti je izrazio optimizam u pogledu novog američkog predsednika i dodao da misli da je situacija sada drugačija na bolje.

"Naravno, predsednik Bajden je verovatno lider za naprednjake u svetu, ako pogledate njegov program on je socijaldemokrata i mislim da je to ono što treba nam npr. za klimatske promene, prava radnika, prava žena, tako da sam sada mnogo optimističniji jer prvo znamo ko je predsednik Bajden, a drugo za njegov program", rekao je kosovski premijer.

Takođe je pomenuo ideju o razmeni teritorija, za koju je rekao da je definitivno propala, ali ne znači da je mrtav.

"Odbio sam ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, jer je to značilo nove sukobe i krvoproliće. Cilj je bio podela Kosova a ne razmena. Mislim da dijalog između Kosova i Srbije treba da bude transformativan za živote ljudi. Verujem da Republika Kosovo mora da se brani kao država i narod Kosova neće prihvatiti ideju o razmeni teritorija. Ne kažem da je ideja o razmeni teritorija i podeli Kosova mrtva, ali ideja koja je postala kao projekat definitivno je propala", rekao je Kurti