Vučić: Kako je moguće da Kurti govori o ujedinjenju Kosova i Albanije, a da niko u EU ne reaguje

Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija traži, zahteva i želi razgovore sa Prištinom, ali i upitao kako da niko iz EU nije reagovao na stavove kosovskog premijera Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Albanije.

U obraćanju javnosti povodom razgovora o Kosovu, poseti Rusiji, kao i o drugim važnim ekonomskim i političkim pitanjima, Vučić je rekao da Srbija želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima, što pre, što više i što češće.

"Smatramo da je svaki razgovor blagorodan i lekovit, važno je da razgovaramo o svim temama, o ZSO, energetici, ali i da pokušamo da napravimo makar i minimalno poverenje između nas da ne bi dolazili u situacije kao pre više od mesec dana. To sam juče preneo posredniku za dijalog gospodinu Lajčaku, to je zvaničan zahtev Srbije. Za razgovore smo uvek spremni, želimo da oni budu što češći i ne želimo da prihvatimo tezu da smo na bilo koji način odgovorni što nema razgovora", rekao je Vučić.

Nije hteo da iznosi detalje razgovora sa Lajčakom, ali je rekao da su teme bile od rešavanja pitanja nestalih osoba do formiranja Zajednice srpskih opština. 

Dodao je i da je razgovor sa Lajčakom bio korektan, a na pitanje da li je Lajčak na nečemu insistirao, s obzirom na to da je rekao da je došao da razgovara o mogućem susretu srpskog predsednika sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, do kraja godine Vučić je rekao da je Srbija ta koja traži razgovore.

"Tražimo razgovore ne zato što sam fasciniran Kurtijevom politikom već zato što razgovor mora da donese neke rezultate”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da će uputiti pismo svim šefovima država i vlada u narednih nekoliko dana po povratku iz Sočija.

"U pismu ću zamoliti za objašnjenje i odgovore kako je moguće da Kurti svako malo, ali na vrlo jasan način pre tri dana na jasan, precizan i nedvosmislen način govori o sopstvenoj želji za ujednjenjem Kosova i Albanije, i da verovali ili ne, niko, nijedna politička instanca u Evropi nije reagovala, ni tzv. izvestioci za Kosovo, ni za bilo šta, čak ni iz EK, ni iz EU, niko od šefova država i Vlada, ministara zemalja članica EU, niko nije reagovao", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će pismo sadržati i jedno prosto pitanje.

"Da li to znači da ćete tako da ćutite i u ostalim slučajevima? Da nećete da reagujete ukoliko bi bilo ko odavde govorio o ujedinjenju sa bilo kim drugim? Osim što biste imali destine pomagača iz naše zemlje koji bi potrčali da nas prijave ili bi završio na lomači kao u srednjem veku. Pa se pitam po kom pricipu je to Albancima dozvoljeno, a Srbima nije. Pri tom, ne kažem da ćemo da vodimo takvu politku, mi smo za poštovanje granica i međunarodnog javnog prava", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će tražiti objašnjenje šta bi rekli da je to neko iz Srbije ili Republike Srpske saopštio, da li bi bio sličan odgovor ili isti.

"Ili je onima koje ste vi rađali sve dozvoljeno, pošto ste pokušavali da pravite tu državu ne samo od 2008. nego ranije, njima je sve dozvoljeno? Drznuću se da pitam, zatražiti u zvaničnoj formi od svih evropskih institucija i šefova država i vlada, da mi odgovore kako bi regaovali da takve neoodgovorne izjave dolaze iz Beograda", naglasio je Vučić.

Vučić je dodao da nakon današnjeg obraćanja putuje za Rusiju gde će se sastati sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom sa kojim će razgovarati o Kosovu, kao i da će ga obavestiti o svemu što se dešava u razgovorima o Kosovu i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Sutra ću imati susret sa Putinom i to je naš 19. susret, veoma važan susret za Srbiju. Razgovaraćemo o svim ključnim političkim pitanjima i moći ću da čujem kako Putin vidi situaciju u regionu i šire", rekao je Vučić.

Naveo je da je Rusija Srbiji četvrti trgovinski partner i da veruje da postoji mnogo prostora za uvećanje razmene i da su završeni razgovori i pregovori sa ruskim partnerima, čije detalje će saopštiti posle sastanka sa Putinom.

Vučić je rekao da je usaglašen srpsko-ruski program ekonomske saradnje do 2026. godine u različiitim oblicama ekonomskog razvoja i trgovinske razmene.

Naglasio je da je borba za dobru cenu gasa od presudnog značaja za Srbiju, da ima ogormnu tremu pred susret sa Putinom, kao i ogromnu odgovornost i da će se boriti za interese Srbije.