Kurti: Nisam zadovoljan Tužilaštvom, ne znam kako su donosili odluke o oslobađanju Srba sa severa

Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Premijer Aljbin Kurti kritikovao je danas rad Tužilaštva, ukazujući na to da ne zna kako su donosili odluke o puštanju na slobodu Srba koji su uhapšeni pod optužbama za navodno nasilje na severu Kosova, prenosi Ekonomija onlajn. 

Kurti je konferenciji za novinare posle sednice vlade rekao da generalno nije zadovoljan radom Tužilaštva i da ne zna detalje nedavnih oslobađajućih odluka. 

On je napomenuo da su institucije dostavile istražnim organima "veliki broj informacija".  

"Ne želim da se bavim detaljima konkretnih slučajeva, niti detaljima kako i kada je određena odluka donesena. Naravno, znate da generalno nisam zadovoljan Tužilaštvom. Verujem da su pokazali neku vrstu pasivnosti", rekao je Kurti.

Dodao je da bi Tužilaštvo moralo da odgovori na neka pitanja.

"Oni bi morali da daju odgovore kako to da neko ostane u pritvoru mesecima, a neko ni mesec dana ili tri meseca, koliko obično može da se produžuje pritvor. Nisam uveren u ispravnost njihove odluke", naglasio je Kurti.

Kosovski sudovi doneli su prethodnih desetak dana odluke da se četvorica Srba, koja su uhapšena pod optužbama za navodno nasilje tokom protesta ispred opštinskih zgrada na severu, puste iz pritvora. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je juče na međunarodnu zajednicu da utiče na Prištinu da se na slobodu puste preostali Srbi koji su uhapšeni, jer postoje značajne dojave o njihovom maltretiranju, i upozorio da bi bilo tragično ako im se nešto dogodi.