Lambreht: Hvala Vučiću na iskrenom razgovoru, veoma važna stabilnost Zapadnog Balkana

Kristin Lambreht

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht je zahvalila predsedniku Vučiću na kontruktivnim, otvorenim i iskrenim razgovorima o saradnji u oblasti odbrambene politike i istakla da se nada da će i u budućnosti raditi u tom duhu poverenja, na primer kada je reč o obuci ili o sprovođenju inicijativa za opremanje vojske, prenosi RTS.

Ističe da je današnji sastanak obavljen u teškim vremenima koja su izazov za sve.

"Mi doživljamo rat usred Evrope koji nije bio zamisliv ni za koga od nas pogotovu ovde u regionu, gde svi ljudi znaju šta to znači, i kakve strahote i posledice ima. Ali ovaj rat pokazuje takođe koliko je važno da mi koji delimo iste vrednosti da se zalažemo za te vrednosti, da ih pojasnimo i da pojasnimo da smo spremni da snosimo posledice za to. Ove vrednosti su mir, sloboda i teritorijalni integritet. To je nešto što nam je zajedničko i to je nešto što smo naglasili i u današnjem ragovoru", naglasila je nemačka ministarka.

Dodaje da Nemačka jasno pozdravlja to što se Srbija jasno pozicionirala u odnosu na ove vrednosti kada je reč o stavu u UN, "jer su to vrednosti koje su važne i kada govorimo o pristupanju Srbije i drugih zemalja Evropskoj uniji".

Ističe da je Nemačka pouzdan partner Srbije kada je reč o procesu pristupanja EU.

"Mi to podržavamo i nama je veoma važno da vlada stabilnost ovde na Zapadnom Balkanu, to podržavamo, ali smo i iskren i otvoren partner i tako smo razgovarali. To podrazumeva i da se jasno atrikuliše šta jedan očekuje od drugog na tom putu. Naša je želja i nada da će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine dobiti novi zamah", dodala je.

Navela je i da je zadovoljna što je čula jasnu izjavu o tome da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"To je važno za BiH, da se može pouzdati u to, i u to da sve težnje za stabilnost u toj zemlji imaju podršku", rekla je Lambreht i dodala da je sve to preduslov da region može da se razvija na miran način.