Kurti o energetskoj krizi: Nismo mogli ranije da kupujemo struju

Aljbin Kurti
Izvor: Print Screen

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je danas da Kosovo nije moglo ranije da kupi struju i izbegne energetsku krizu jer struja nije, kako je rekao, roba koja može da se skladišti u frižideru, prenosi Reporteri.

„Kritikovali su nas da je trebalo ranije da kupujemo struju, ali to nije bilo moguće jer ne možete da kupujete struju i da je čuvate u frižideru. Veoma ste izloženi cenama na berzi i nema zemlje u regionu koja je zemlja izvoznica, svi uvoze. Teško smo pogođeni jer smo siromašnija zemlja od drugih, jer domaćinstva troše sedam puta više struje od industrije“, rekao je Kurti u intervjuu za Glas Amerike.

Predsednik kosovske vlade je naglasio da se ne očekuje skoro razrešenje i stabilizacija situacije sa strujom.

„Energetska kriza nije samo na Kosovu, ona je u celoj Evropi, već nas je pogodila kao siromašnu populaciju kakva jesmo, ali pokušavamo da što manje ublažimo ovu situaciju subvencionisanjem potrošnje s jedne strane i regulacijom ’Bloka B2’. Ova situacija neće moći brzo da se okonča, jer je ovih dana osnovno opterećenje 900 megavata, dok maksimalna potrošnja dostiže 1,4 gigavata, dok ceo proizvodni kapacitet, i da je ’Blok B2’ radio, ne bi mogao da pređe 900 megavata proizvodnje“, rekao je Kurti.

On je ponovio da je cena struje koju Kosovo uvozi veoma visoka.

„Prinuđeni smo da uvozimo struju i to radimo po veoma visokim cenama, jer je međunarodna berza teško pogođena visokim cenama gasa. Mi subvencionišemo potrošnju i pomoći ćemo najsiromašnijim porodicama, ali smo pozvali i na racionalizaciju potrošnje", rekao je on.