Kurti: Obavestiću vas kad budem išao u SAD, pozivu na Samit doprineli mnogi, uključujući i Osmani

Bela kuca
Izvor: Tanjug

Premijer Aljbin Kurti na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio novog ministra zdravlja govorio je i o pozivu na Samit demokratije koji organizuje predsednik SAD, negiravši da postoje nesuglasice sa Vašingtonom, prenosi Ekonomia onlajn.

Kada je u pitanju poziv na Samit, dodao je da su na njega uticali mnogi faktori, uključujući posetu predsednice Vjose Osmani SAD, ali nije nagovestio da li će on putovati ovog meseca u Ameriku. 

"Obavestiću vas kada budem išao u zvaničnu posetu SAD. Nema neslaganja između Republike Kosovo i Sjedinjenih Američkih Država. Naš savez i partnerstvo su jaki i moćni i ne odstupaju od bilo kakvog pogrešnog tumačenja bilo koje izjave date bilo kome", rekao je Kurti.

On je naveo i da je možda "došlo do nekog nesporazuma oko Samita demokratije".

"S jedne strane, zato što poziv na taj Samit nije ni procena ni tačka gledišta Sjedinjenih Američkih Država, a to je razjasnila ambasada ovde. Dakle, veza između Republike Kosovo i Sjedinjenih Država ne zavisi od jedne niti. Ta veza je veoma moćna, iako se javlja neki strah kao da je ta veza veoma slaba i da se lako može prekinuti. Nije tako. Poziv je dobrodošaodo, ali čak i da se ovaj poziv nije desio, ne govori ništa o našem savezu i partnerstvu", rekao je Kurti.